2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még mindig nem fogjuk fel a vizesélőhelyek valódi értékét

Valamennyien tisztában vagyunk vele, hogy az édesvíz az élet elengedhetetlen feltétele, víz nélkül nincs élet. Mégis, hányan törődünk az édesvizünket szolgáltató természetes ökoszisztémák egészségének fenntartásával? – tette fel a kérdést a nemzetközi jelentőségű vizesélőhelyek megóvását célzó ramsari egyezmény létrejöttének 50. évfordulóján, a vizesélőhelyek világnapján az egyezmény főtitkára, Martha Rojas Urrego.

A Föld lakossága naponta 10 milliárd tonna vizet fogyaszt, ami meghaladja a Föld által újratermelhető mennyiséget. Ráadásul 2050-re a népesség növekedése miatt a mostani mennyiség több mint másfélszeresére nő a fogyasztásunk – ismertette a főtitkár.

Egy súlyos következményekkel fenyegető vízválságot élünk át, a megoldás kulcsát pedig a vizesélőhelyek jelentik – húzta alá.

A Föld vízkészletének mindössze egy százaléka édesvíz, amelynek jelentős részét az úgynevezett vizesélőhelyek – folyók, patakok, tavak, torkolatok – tárolják.

Több vízre lenne szükségünk, mi pedig tönkretesszük a víz forrását. A vizesélőhelyek – folyók, tavak, mocsarak és lápok – 90 százaléka eltűnt. Gyorsabban veszítjük el a vizesélőhelyeket, mint a Föld erdőségeit – figyelmeztetett videóüzenetében Martha Rojas Urrego. 

Fenntarthatatlan vízhasználatunk hatalmas nyomás alá helyezi ezeket az ökoszisztémákat, amelyek a földi élővilág negyven százalékának adnak otthont. Az édesvíz összegyűjtésével, tárolásával, megszűrésével ezek az élőhelyek rendkívül fontos szerepet játszanak az emberi társadalmak és a földi rendszerek működésének fenntartásában.

Forrás: The Ramsar Convention on Wetlands/youtube.com

A vizesélőhelyek világnapján világszerte megrendezett több mint 200 esemény arra hívja fel a figyelmet, hogy minden szinten, az ipartól a háztartásokig, új alapokra kell helyeznünk a vízhasználati szokásainkat. A vizesélőhelyekre pedig a jelentőségüknek megfelelő védelmet és figyelmet kell fordítanunk: biztosítva a helyreállításukhoz, illetve állapotuk megőrzéséhez szükséges forrásokat.

A nemzetközi jelentőségű vizesélőhelyekről, különösen mint a vízimadarak élőhelyeiről szóló ramsari egyezmény egyike a legrégebbi államközi természetvédelmi megállapodásoknak. Az 1971-ben létrejött egyezményhez az évtizedek alatt több mint 170 ország és számos szervezet csatlakozott, így a vizes területek, valamint a vízi ökoszisztémák megőrzése érdekében globális szinten, hatékonyan képes fellépni.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: ramsar.org
Vissza
Hírfolyam