2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európai év fája: Még lehet szavazni a magyar indulóra, eddig az olasz vezet

A leadott voksok alapján egy csaknem ezeréves olasz platánfa vezeti az idei Európai Év Fája versenyt, csaknem 10 ezer szavazattal. A vetélkedés 14 jelöltjére, köztük a Magyarországot képviselő mélykúti júdásfára, február 28-ig lehet szavazni.

Tokodi Nóra zöldövezeti programvezető  az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában elmondta: az Ökotárs Alapítvány 2010-ben csatlakozott a versenyhez, azzal a céllal, hogy

felhívják a figyelmet a környezetünkben élő fákra és ezáltal a természetvédelem fontosságára.

Egy-egy ország minden évben megrendezi a saját év fája versenyét. A hazai jelöltek közül négytagú zsűri választja ki azt a 10-12 fát, amelyek a döntőbe jutnak. Ezt követően júniustól október közepéig lehet ezekre a fákra szavazni, a nyertes pedig megkapja a hazai címet, valamint februárban elindulhat az európai versenyen.

A magyar versenyző, a mélykúti júdásfa tavaly októberben 5091 szavazattal lett a Magyarországi Év fája cím birtokosa.

A legenda szerint a 250 éves júdásfát Szabadkáról érkezett, Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hozták magukkal, és ültették el a településen az 1760-as években. Érdekesség, hogy a júdásfát Mélykút mértani középpontján ültették el.

A döntősök között szerepel egy ezeréves spanyol fa is, amelynek a törzse körül még „boszorkányok” táncoltak.

A jelenlegi eredmények szerint egy szintén ezeréves olasz platánfa vezeti a versenyt, csaknem 10 ezer vokssal, de több mint 9 ezer szavazatot kapott a spanyol és a lengyel versenyző is. A programvezető arra buzdított mindenkit, hogy

adják le szavazataikat a magyarországi fára.

Egyelőre az olasz fa vezeti a versenyt Fotó: treeoftheyear.org

A júdásfára eddig csaknem 5 ezer szavazat érkezett. Évente mintegy 300 ezren küldik el szavazataikat a fák valamelyikére.

Az európai megmérettetésben a hagyományok szerint két fára voksolhat mindenki. A szavazatok számának alakulását folyamatosan lehet követni, de az utolsó héten a szavazás titkossá válik, az eredményt a március közepén esedékes brüsszeli díjátadón hozzák nyilvánosságra a szervezők.

A jelöltekre, köztük a mélykúti templomdombon álló, mintegy 250 éves júdásfára a https://www.treeoftheyear.org/vote internetes oldalon voksolhatnak a résztvevők.

Magyarország eddig négyszer nyerte el az Európai Év Fája címet valamely különleges történetű fájával.

Legutóbb, 2019-ben, a 135 éves, csavart törzsű pécsi havihegyi mandulafa győzött, több mint 45 ezer szavazattal. Ezt megelőzően, 2016-ban pedig a bátaszéki molyhos tölgy 70 ezernél is több vokssal nyerte el az elismerést – idézte fel Tokodi Nóra.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam