2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új módszerekkel számolják a krilleket (videókkal)

A sarki világítórákok, vagyis krillek megszámlálására indultak ausztrál kutatók az Antarktiszra pénteken. A krillek a világ egyik legnépesebb faja, ám a Greenpeace egy 2018-as jelentésében azt írta, hogy a kereskedelmi rákhalászhajók egyre közelebb halásznak a bálnák táplálkozási helyeihez.

Az ausztrál Nemzeti Tudományos Intézet (CSIRO) tudósai 2006 óta először indulnak az Ausztrália antarktiszi régiójában élő krillek megszámlálására, ezúttal új módszerekkel.

Fotó: CSIRO

A bálnák, a fókák és a pingvinek krillel táplálkoznak, de házi kedvencek is kapják, az állattenyésztésben is használják, és a halászatban is keresett csali a rák.

„Itt az idő, hogy meggyőződjünk arról, hogy felelősen bánunk-e a területtel, és fenntarthatóan kezeljük ezt a csodálatos táplálékforrást anélkül, hogy a krillel táplálkozó ragadozók túlélését veszélyeztetnénk”

– mondta Rob King, az expedíció biológusa.

Korábbi kutatások csak az óceán felszíne közelében számolták a krilleket, azonban a kamerákkal felszerelt úszó keret és más modern felszerelések lehetővé teszik, hogy a 20 kutató a vízfenék krilljeit is számba vegye.

„Senki nem járt el még így, nem tudjuk, működik-e. Ha igen, azt is megtudjuk, milyen fajúak, neműek és méretűek a rákok. Olyan információk ezek, amelyekhez eddig nem juthattunk” – magyarázta King.

Angol nyelvű (feliratos), rövid animációs magyarázat a krillek jelentőségéről:

Az utazás résztvevőinek a világjárvány miatt a hónap nagy részét elővigyázatosságból karanténban kellett töltenie.

A Déli-sarkvidék az egyetlen koronavírus-mentes kontinensként sokáig kivételes helyzetben volt, azonban decemberben 36 chilei karbantartó tesztje pozitív lett.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam