2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új módszerekkel számolják a krilleket (videókkal)

A sarki világítórákok, vagyis krillek megszámlálására indultak ausztrál kutatók az Antarktiszra pénteken. A krillek a világ egyik legnépesebb faja, ám a Greenpeace egy 2018-as jelentésében azt írta, hogy a kereskedelmi rákhalászhajók egyre közelebb halásznak a bálnák táplálkozási helyeihez.

Az ausztrál Nemzeti Tudományos Intézet (CSIRO) tudósai 2006 óta először indulnak az Ausztrália antarktiszi régiójában élő krillek megszámlálására, ezúttal új módszerekkel.

Fotó: CSIRO

A bálnák, a fókák és a pingvinek krillel táplálkoznak, de házi kedvencek is kapják, az állattenyésztésben is használják, és a halászatban is keresett csali a rák.

„Itt az idő, hogy meggyőződjünk arról, hogy felelősen bánunk-e a területtel, és fenntarthatóan kezeljük ezt a csodálatos táplálékforrást anélkül, hogy a krillel táplálkozó ragadozók túlélését veszélyeztetnénk”

– mondta Rob King, az expedíció biológusa.

Korábbi kutatások csak az óceán felszíne közelében számolták a krilleket, azonban a kamerákkal felszerelt úszó keret és más modern felszerelések lehetővé teszik, hogy a 20 kutató a vízfenék krilljeit is számba vegye.

„Senki nem járt el még így, nem tudjuk, működik-e. Ha igen, azt is megtudjuk, milyen fajúak, neműek és méretűek a rákok. Olyan információk ezek, amelyekhez eddig nem juthattunk” – magyarázta King.

Angol nyelvű (feliratos), rövid animációs magyarázat a krillek jelentőségéről:

Az utazás résztvevőinek a világjárvány miatt a hónap nagy részét elővigyázatosságból karanténban kellett töltenie.

A Déli-sarkvidék az egyetlen koronavírus-mentes kontinensként sokáig kivételes helyzetben volt, azonban decemberben 36 chilei karbantartó tesztje pozitív lett.

Neked ajánljuk
Átfogó jelentés figyelmeztet az amazóniai esőerdő pótolhatatlan szerepére Egy ipari park is épülhet környezetbarát módon? Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Zöldbe borul az egykori bécsi pályaudvar területe
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam