2021. augusztus 3., Hermina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 120 év után bezár a párizsi madárpiac

Működési zavarok miatt, valamint az állatvédők kérésére végleg bezár a párizsi madárpiac a francia főváros közgyűlésének döntése alapján. A hely évekkel ezelőtt az Ile-de-France régió madárcsempészeti központjává vált.

A vasárnaponként nyitva tartó madárpiac Párizs belvárosában, a Cité-szigeten a XIX. század vége óta létezik.

Christophe Najdovski, az állatok tartási körülményeiért felelős párizsi alpolgármester a közgyűlési vitában elmondta:

a madárpiac évekkel ezelőtt a Párizs környéki Ile-de-France régió madárcsempészeti központjává vált, és a konkrét intézkedések ellenére a feketekereskedelem a mai napig tart.

A párizsi madárpiac Fotó: Shutterstock

A városvezető úgy véli, a mai elvárások szerint már elfogadhatatlan az, ahogy a madarakat tartják a piacon, ezért a szomszédos virágpiac felújítása alkalmából az önkormányzat megtiltja a madarak és más állatok árusítását a helyszínen.

A piacon működő tizenkét árus közül tízen forgalmaznak még madarakat vagy más kisállatokat.

A Párizsi Állatvédő Egyesület (PAZ) január elején kérte a létesítmény bezárását, és az ennek érdekében indított petíciót több mint 2400-an írták alá. Közleményük szerint „a madarak elzárása kegyetlen és archaikus”.

Az állattartási körülmények kérdése évek óta vezető téma a francia sajtóban, elsősorban az állatvédő egyesületek által közzétett felvételek nyomán.

Két évvel ezelőtt a párizsi önkormányzat jelezte, hogy nem ad ki több engedélyt 2020-tól olyan cirkuszok felállítására, amelyek előadásaiban vadállatok is szerepelnek.

Január végén a nemzetgyűlés egyhangúlag elfogadta az állatok védelméről és kíméletes bánásmódjáról szóló törvénytervezetet.

Neked ajánljuk
Még sosem jött világra vadonban gorillakölyök fogságban született szülőktől – mostanáig Ne etessük a vízimadarakat! Újabb lépés a zöldebb, élhetőbb, egészségesebb Párizsért Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam