2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tiszaugon folytatja téli pihenőjét 89 mentett denevér (képgalériával)

Szokatlan helyen, egy felújítandó lakás teraszán, a lomok között bukkantak rá a lakók az állatokra, és rögtön értesítették a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatát. A tél során több egyéb helyről érkeztek megmentett denevérek Tiszaugra.

A 89 megmentett denevér a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság tiszaugi denevértornyába került, többek között amellé a 68 egyedből álló kolónia mellé, amely Budapest XXII. kerületéből került be a Fővárosi Állat- és Növénykert vadállatmentő központjába tavaly decemberben.

„A telelésükben megzavart állatok sorsa az emberektől függ, túlélésük szempontjából kulcsfontosságú, hogy mihamarabb a megfelelő kezekbe kerüljenek”

olvasható az igazgatóság hírében.

Denevérmentés Fotó: knp.hu/Bosnyák János

További 21 példány az ország több pontjáról érkezett a télen, a legtöbbjüket legyengülve, a járdán találták. A mentőhelyen megerősödött állatok készen álltak a szabadon engedésre, de mivel a denevérek ilyenkor még telelnek, egy mesterséges telelőhelyre, úgynevezett denevértoronyba kerültek.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén 14 ilyen torony van. Ezek rendszerint 6-8 méter magas, betonból vagy fából készült építmények, a magasban egy szűk berepülőnyílással. Itt több száz denevér is biztonságosan telelhet, és a szaporodásukhoz is megfelelő körülményeket találnak.

Fotó: knp.hu/Bosnyák János

A rőt koraidenevér (Nyctalus noctula) Magyarország leggyakoribb denevérfaja. Gyakran megfordul lakott területen és erdőkben is, rendkívül alkalmazkodó.

Tömeges lehet az előfordulása a panelházak hasadékaiban, régebbi épületek tetőszerkezetében.

Sokszor zavarják a lakókat, mivel hangosan cincognak az állatok, az ürülékükkel bepiszkítják a párkányt, és megesik, hogy a szobába is berepülnek. Erdős területeken a fák odvaiban, kéregrepedésekben bújnak meg.

Inni is kaptak a megmentett denevérek Fotó: knp.hu/Bosnyák János

Novembertől márciusig téli álmot alszanak, de ha enyhe az idő, és kissé felmelegszik a levegő, kirepülnek a búvóhelyükről, és télen is vadásznak. Gyorsröptűek, sebességük elérheti az óránkénti 50 kilométert. Repülés közben folyamatosan hallatják ciccegésszerű hangjukat.

Egy denevér egy éjszaka akár ezer szúnyogot is elfogyaszt, de egyéb repülő rovart is zsákmányolnak. A rőt koraidenevérek kifejezetten kedvelik a nagyobb bogarakat, például a különböző cserebogarakat is.

Fotó: knp.hu/Bosnyák János

Magyarországon 28 denevérfaj él, mindegyik védett. Ha valaki denevért talál épületbontás, felújítás, szerelés vagy korhadt fa kivágása közben, akkor az illetékes nemzeti parki igazgatóságot kell értesíteni.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: knp.hu
Vissza
Hírfolyam