2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy melegedő földön az erdők sem sokáig lesznek a szövetségeseink

Új kutatás hívja fel a figyelmet arra, hogy az egyre fokozódó globális felmelegedés hatására a szárazföldi bioszféra hamarosan nettó szénelnyelőből nettó szénforrássá válhat, vagyis több szén-dioxidot bocsátana ki, mint amit elnyel. Ez pedig ördögi kört eredményezhet – figyelmeztet Lehoczky Annamária éghajlatkutató.

A Science Advancesben megjelent tanulmányban kutatók több mint két évtizednyi mérőtornyos szén-dioxid-mérést (FLUXNET-adatbázis) elemeztek a Föld összes nagyobb biomját lefedve, hogy globális szinten számszerűsítsék a szárazföldi bioszféra által végzett fotoszintézis és légzés fokának hőmérsékletfüggését – ismertette a kutató a Másfélfok oldalán megjelent írásában.

Ez az első kutatás, ami képes volt megállapítani egy globális szintű kritikus hőmérsékleti fordulópontot, amelyen túl a növények képessége a légköri szén megkötésére és tárolására csökkenni kezd.

Eredményei alapján, ha a jelenlegi kibocsátási trendek folytatódnak, tovább fokozva a globális felmelegedést, akkor a szárazföldi bioszféra nettó szénelnyelő kapacitása már a következő két évtizedben megfeleződhet.

A kutatók egy új módszer segítségével el tudták különíteni a hőmérséklet hatását az egyéb fotoszintézist befolyásoló tényezőktől, mint például a napsugárzás és a növény számára rendelkezésre álló víz. A fotoszintézis a szárazföldi ökoszisztémák szinte minden típusában jelentősen visszaesett egy, a növénytípusra jellemző hőmérsékleti érték fölé érve: a legtöbb mérsékelt övi erdőben ez a küszöbérték 18 °C, a trópusi erdőkben pedig 28 °C.

Míg a fotoszintézis hatékonysága egyre romlik a küszöbértéket átlépve, addig a szárazföldi ökoszisztémák összességének légzése a hőmérséklet emelkedésével exponenciálisan növekszik tovább egy adott pontig.

Ez azt mutatja, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedésével a szénelnyelés helyett szép lassan a szénkibocsátás válik dominánssá. Ha nem csökkentjük drasztikusan a globális felmelegedést egyre fokozó kibocsátásokat, akkor a szárazföldi bioszféra hamarosan nem lesz képes azt kompenzálni és további időt nyerni nekünk, hogy cselekedjünk.

Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra A Föld változásait figyelő új műholdat lőttek fel A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: masfelfok.hu
Vissza
Hírfolyam