2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A cápák már érzik, hogy melegszik a víz

Attól a helytől, ahol eredetileg nevelkedtek, 600 kilométerrel északabbra figyelték meg kutatók a nagy fehér cápák néhány fiatal példányát. Ezt egyértelműen a klímaváltozás számlájára írják, és egy nagyobb probléma jelzését látják benne.

A nagy fehér cápa a 15-22 fokos vízben érzi a legjobban magát, azonban a felnőtt példányok képesek alkalmazkodni ettől eltérő körülményekhez is. Csakhogy a fiatalabb egyedek a melegebb vízben nem tudják megfelelő szinten tartani a testhőmérsékletüket, ezért különösen árulkodó felbukkanásuk az északi vizekben – írja a The Guardian.

A kutatók szerint nem csak a cápák élőhelye rendeződik át, az egész óceán állatvilágára hatással vannak a változások.

Fotó: Shutterstock

Egyelőre megjósolhatatlan, hogy mindez milyen következményekkel járhat hosszú távon, de a cápák esetében az valószínűsíthető, hogy az eddig cápamentes területek állatvilága egy új ragadozó megjelenésével kell, hogy megküzdjön. Az is elképzelhető, hogy a melegebb vízben agresszívebben viselkedő cápák az emberekre is nagyobb veszélyt jelentenek majd.

A Rutgers Egyetem kutatója, Malin Pinsky szerint a tengeri élővilág klímaváltozás okozta változása számos fajnál megfigyelhető, nem csak a cápákat érinti. Mégis a cápák miatt került az érdeklődés középpontjába a probléma, mert rájuk jobban figyelnek az emberek.

Neked ajánljuk
Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Eltűnhetnek az ősz megszokott színei? A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Kőhalmi Zoltán új regénye egy „hulladékgazdálkozási science fiction, amelyben a szemét körül forognak a dolgok” Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam