2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fogságban megváltozik az orangutánok kommunikációja

Egy felülvizsgálatra váró tanulmány alapján a fogságban élő orangutánok olyan kommunikációs mintákat mutatnak, melyek vadon élő társaiknál nem figyelhetők meg. Mindez arra utal, hogy a gesztusokkal kapcsolatos kreativitás egy ősi vonás az emberféléknél, és kulcsfontosságú lehetett a nyelvhez vezető evolúciós úton.

Marlen Fröhlich, a Zürichi Egyetem munkatársa csapatával azt mérte fel, hogy miben különbözhet egymástól az állatkertben és a vadon élő orangutánok kommunikációja. A mesterséges környezetben egészen máshogy telnek az élőlények mindennapjai, mint a természetben, ezért Fröhlichék arra gyanakodtak, hogy az eltérő hatások miatt az állatkerti orangutánok kommunikációja is egyedi – írja az IFLScience alapján a 24.hu.

A kutatók öt intézmény 30 példányát, illetve Borneo és Szumátra erdeinek 41 egyedét vizsgálták, így összesen mintegy 3 ezer nem vokális információátadást tudtak elemezni.

Az eredmények alapján a fogságban élő orangutánok sokkal több végtagmozdulatot és arckifejezést használtak, mint a természetben előforduló társaik.

A különleges jelzések általában játékkal vagy táplálékkal kapcsolatosak. A szakértők úgy gondolják, hogy a társasabb, illetve kevésbé a fákhoz köthető életmód hatására új kommunikációs viselkedések alakulhatnak ki az orangutánoknál. A kutatók arra gyanakodnak, hogy ez a primitív, az emberféléknél kifejlődött produktivitás fontos mérföldkő volt az emberi nyelv létrejöttében.

Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban A kerti kistavak is hozzájárulhatnak a biodiverzitás fenntartásához? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől Az LG 2050-re tudja vállalni, hogy működését teljesen megújuló energiaforrásokból fedezi Növényi maradványokkal a klímaváltozás ellen
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam