2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokkal veszélyesebbek a bálnákra a halászhálók, mint eddig vélték

Jóval nagyobb eséllyel kavarodnak bele a bálnák halászhálókba, mint azt eddig gondolták. A kanadai Szent Lőrinc-öbölben, az állatok nyári táplálkozási helyén a kék bálnák mintegy 60 százaléka kerül kapcsolatba halászhálókkal és kötelekkel, amelyektől megfulladhatnak vagy a halászok eszközein fennakadva éhen halhatnak.

A kutatók drónok segítségével, az állatok sérüléseiről készített felvételek alapján jutottak a megállapításra.

Korábbi becslések szerint évente 300 ezer bálna és delfin pusztul el, miután a más fajok kifogására kivetett hálók vagy egyéb eszközök megsebezték. A skóciai St. Andrews Egyetem szakértői azonban kétségbe vonták ezeket a becsléseket.

A Szent Lőrinc-öbölben végzett vizsgálataik szerint a kék bálnák 60 százaléka, a barázdásbálnák mintegy fele beleakad egy hálóba élete során.

Halott bálna egy zátonyon Maine-ban, szájával egy halászhálóban Fotó: Shutterstock

Több adatra van szükség a kockázat mértékének megállapításához, hiszen a hálókba akadás okozta elhullás hozzájárulhat a populációk csökkenéséhez.

„Az eredmények alapján felül kell vizsgálni az állományok javulását célzó terveket és stratégiákat, a halászat ugyanis eddig nem szerepelt a jelentős veszélyt jelentő tényezők listáján e két faj esetében” – mondta Christian Ramp, a St. Andrews Egyetem munkatársa.

A simabálnák és a hosszúszárnyú bálnák esetében az egyedek 60-80 százaléka keveredik bele halászhálóba élete során. A nagyobb bálnákról, mint a kékbálna és a barázdásbálna, korábban úgy vélték, hogy ez csupán 10-ből egy állatnál fordul elő, mivel erősebbek, valamint a partoktól és a halászflottáktól távolabb élnek.

A bálnák életét rengeteg emberi tevékenységből eredő tényező veszélyezteti, mint például a műanyagszennyezés, az élőhelyek elvesztése, a vadászat, a klímaváltozás és a hajókkal való összeütközések.

Neked ajánljuk
Mik azok a „szellemhálók” Hawaii körül? (videóval) Atomrobbantások „mellékterméke”: meghatározható a cetcápák kora Bombadetektorokkal bukkantak új bálnapopulációra Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam