2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

8 helyen létesülnek mesterséges ívóhelyek a Balatonnál

A tihanyi és a zamárdi partok közelében, összesen nyolc helyszínen alakítanak ki új, mesterséges élő- és ívóhelyeket, hogy segítsék az őshonos balatoni halfajok szaporodását és fennmaradását.

A 492 millió forintos fejlesztés költségeinek 50 százalékát uniós támogatásból, a másik felét önerőből finanszírozzák – mondta el Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) horgászati ágazatvezetője.

A tervezet célja, hogy javítsa az őshonos balatoni halfajok, főként a legértékesebb horgászzsákmánynak tartott süllő szaporodási és ivadékmegmaradási feltételeit, valamint egyéb fajoknak megbúvási és táplálkozási lehetőséget biztosítson a korábbi nádasok helyett.

A Balatonnál több évtizedes hagyománya van a süllőfészkek készítésének és kihelyezésének, valamint az úgynevezett „műakadók”, vagyis mesterséges köves aljzatok létesítésének. A két világháború között, valamint az 1950-es években telepítettek egy része mára megsüllyedt, eliszapolódott.

Fotó: balatonihal.hu

Az új ívóhelyek kialakítására 8800 köbméternyi követ szórtak a hajózási útvonalon kívül eső, bójákkal jelölt mederrészekre. Oda, ahol az előzetes iszapvastagság-mérések igazolták, hogy a csekély üledékréteg miatt nem süllyednek el hamar a kövek – mondta az ágazatvezető.

Évente már közel 80 ezer horgász fordul meg a Balatonnál, mintegy 600 tonnányi halat fognak ki a BHN adatai szerint. A legnagyobb igény részükről a ragadozó halak – süllő, balin, harcsa, csuka – számának növelése, amit telepítéssel, illetve a szaporodási feltételek javításával lehet megoldani. A 2018 októberében induló, és 2021. február 12-én záruló projekt a horgászturizmus jobb kiszolgálása mellett hozzájárul a biodiverzitás fenntartásához is azzal, hogy a halak számára sokszínűbbé teszi a növényzetmentes homokos vagy iszapos mederfenékrészeket.

A halgazdálkodási vízterületek rehabilitációjáról, benne ívási helyek fejlesztéséről szóló uniós (MAHOP) projekt megvalósításához a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) 235 millió forinttal, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. – amely a fejlesztés további üzemeltetője, monitoringozója – 10 millió forinttal járult hozzá.

Az egy éve kiszórt köveknél a szonáros felmérések és búvármegfigyelések során azt tapasztalták, hogy az új élőhelyeket már több halfaj is használta megbúvásra, táplálkozásra. A mesterséges aljzatot hamar beborították a puhatestű haltáplálék-szervezetek. A monitoringtevékenységet tovább folytatják, amelyben az első ívás megfigyelésére idén tavasszal nyílik majd lehetőség – mondta Nagy Gábor.

Neked ajánljuk
Mint a mágnes, úgy vonzzák a rákokat a víz alatti kábelek Ősi ír kecskék segítenek a bozóttüzek megelőzésében Dublinban Tihanyban vizsgálják, hogyan hatna az elszabadult felmelegedés a sekély állóvizeinkre A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam