2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jóval kevesebb lett a vadkárok száma Székelyföldön

Medvék, hódok, farkasok, szarvasok, vaddisznók szoktak elsősorban károkat okozni az embernek Székelyföldön. Egy új felmérés szerint tavaly lényegesen kevesebb vadkárt jeleztek Hargita megyében, mint egy évvel korábban.

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője, Domokos László elmondta: 2020-ban 248 esetben jelentettek be a hivatalnál vadállatok által okozott károkat, míg egy évvel korábban 398 esetet jegyeztek.

A legtöbb bejelentés (223) a medvék által okozott károkra vonatkozott, 17 esetben szarvasok vagy vaddisznók, 7 esetben farkasok, 1 alkalommal pedig hódok okoztak károkat.

A bejelentett esetek többségében (191) háziállatokat – marhákat, lovakat, szamarakat, juhokat, kecskéket, tyúkokat – pusztítottak el a medvék. Arra is volt példa, hogy méhkaptárok, gyümölcsfák vagy a krumpli- és kukoricatermés esett a vadállatok áldozatául.

Kukák mellett élelmet kereső medve Tusnádfürdőn
Fotó: MTI/Veres Nándor

A hódok a villanyvezetékben tettek kárt, amikor kidöntöttek egy fát a Kászon-patak völgyében. A szakember elmondta: az ősz közepe óta nem jeleztek újabb vadkárokat Hargita megyében.

A Székelyhon.ro portálnak adott interjúban Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elmondta: hivatali elődei számára a vadkárok megtérítése a kifizetési lista végén szerepelt, és ezen változtatni kíván. A miniszter szerint a román állam 2018-ban és 2019-ben egyáltalán nem, 2020-ban pedig csak részben térítette meg a bejelentett vadkárokat.

Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban Több fokozata lesz az agresszív medvék kilövésének Romániában Senkit sem bántott, de elaltatták a régóta kószáló medvét Egyre gyakrabban állnak le az atomerőművek szélsőséges időjárási tényezők miatt A klímaváltozás hatásai a hazai gyümölcsökre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam