2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás is befolyásolhatta a vírust hordozó denevérek elszaporodását

Újabb összefüggésre mutattak rá tudósok a koronavírus-járvány és a klímaváltozás között: a korábban cserjés növényzet helyett a változó éghajlat miatt mostanra sok terület szavannává és lombhullató erdővé vált, ami kifejezetten kedvező a vírusokat hordozó denevéreknek.

Először szolgáltak kutatók közvetlen bizonyítékkal arra, hogy a klímaváltozás tehető felelőssé a koronavírus-járvány kitöréséért. A változó éghajlat ugyanis az oka, hogy egyre több denevér él már a kínai Jünnan tartományban, ahonnan a feltételezések szerint kiindult a koronavírus-járvány – írja a Science Daily alapján a hvg.hu.

A Science of the Total Environmentben megjelent tanulmányukban arra mutattak rá, hogy a dél-kínai Jünnan tartományban, valamint Mianmarban és Laoszban is jelentős változáson esett át a növényzet az elmúlt évszázad során.

A tudósok szerint a növénytakaró megváltozását követve a vizsgált időszak alatt Jünnanba 40 új denevérfaj, és velük együtt 100 újabb, denevérektől kiinduló megbetegedés költözött be.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a világjárványok kiindulásának vizsgálata szempontjából is fontos, hogy többet tudjunk a klímaváltozás és a potenciális vírusokat hordozó denevérek megváltozó élőhelyének a kapcsolatáról.

A legtöbb, denevérek által hordozott vírus közvetlenül nem tud „átugrani” az emberre.  Azonban a klímaváltozás következtében átalakuló élőhelyük miatt ezek a vírusok gyorsabban fejlődhetnek, és idővel átterjedhetnek más fajokra, köztük az emberre is.

Neked ajánljuk
A színpompás tojások a madárvilágban sem ismeretlenek A homok hűtésével segítik a közönséges levesteknősök szaporodását Ausztráliában A természet vigaszt ad a járvány idején – a szeméttel borított táj ugyanakkor meglehetősen vigasztalan látvány Az elit életmódváltása feltétlenül szükséges a klímacélok teljesítéséhez Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam