2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új elmélet született a dinoszauruszok kihalásáról

A Harvard Egyetem kutatói úgy gondolják, hogy egy lépéssel közelebb kerültek a dinoszauruszok kihalásának megértéséhez. A kutatás azt vizsgálta, hogy a 170 kilométeres átmérőjű ősi becsapódási mélyedést, a Chicxulub-krátert milyen aszteroida vagy üstökös okozhatta.

A becsapódás körülbelül 66 millió évvel ezelőtt vetett véget az őskori hüllők uralmának, mellettük pedig számos állat- és növényfaj kipusztulását okozhatta.

A tanulmány szerzői szerint az lehetett a gond, hogy a Jupiter erős gravitációs vonzása üstökösöket vonzott maga köré, amelyek elkezdhettek keringeni a bolygó körül, mígnem elértek egy olyan pontra, ahol a Nap vonzása nagyobb lett, mint a Jupiteré. Ezt követően vagy leszakadhattak a Jupiter körüli pályáról, és elindultak a Nap felé, vagy a két gravitációs erő szétzúzhatta őket – számolt be az új elméletről a contextus.hu.

A Jupiter az ötödik bolygó a Naptól, és a legnagyobb a Naprendszerben Illusztráció: NASA

Ha az utóbbi történt, akkor a töredékek egy része elindult a Nap felé, növelve annak esélyét, hogy összeütközik egy bolygóval, például a Földdel.

Ilyenkor az üstökös Naphoz közelebb eső részét nagyobb gravitációs vonzás éri, mint a messzebb esőt, így a nagy üstökös sok kisebb darabra törik szét. Ezt a folyamatot nevezik angolul sungrazingnek.

Fotó: Shutterstock

Avi Loeb csillagász szerint a jelenség magyarázatot adhat a dinoszauruszokat kiirtó eseményre, egy ilyen töredék becsapódása ugyanis „azt a fajta hatást eredményezheti, mint ami a dinoszauruszokat is megölte”.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: contextus.hu
Vissza
Hírfolyam