2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás az óceánok megszokott rendjét is felforgatja

A melegedő víz miatt északabbra húzódó fehér cápák nemcsak a tengeri vidrák, de a halászok életét is megkeseríthetik.

Az egyre melegedő tengerek és óceánok miatt a fehér cápák is kénytelenek más vizekre úszni. Ennek azonban katasztrofális következményei lehetnek más fajokra nézve – számolt be egy új kutatás eredményeiről a Guardian nyomán a hvg.hu.

A kutatás szerint 2014 óta körülbelül 600 kilométerre voltak kénytelenek északra is felúszni a fiatal fehér cápák a kaliforniai öböltől.

A tudósok szerint ez ennyi idő alatt óriási távolságnak számít. A jelenség hátterében az áll, hogy a fiatal cápák a felnőtt egyedekkel szemben nem tudják megtartani a testhőmérsékletüket a Monterey-öböl eredetileg hűvösebb vizében, így kénytelenek hidegebb vizek felé úszni. Ezzel párhuzamosan 86 százalékkal nőtt azoknak a veszélyeztetett tengeri vidráknak a száma, amelyeket ezek a fehér cápák öltek meg.

A tudósok arra figyelmeztettek, hogy a klímaváltozás miatt felboruló ökoszisztéma miatt egy újabb veszéllyel – a fehér cápákkal – kell szembenéznie nem csak más, veszélyeztetett vízi élőlényeknek, de az amúgy is érintett halászatnak is.

Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban A kerti kistavak is hozzájárulhatnak a biodiverzitás fenntartásához? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől Egyre gyakrabban állnak le az atomerőművek szélsőséges időjárási tényezők miatt A klímaváltozás hatásai a hazai gyümölcsökre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam