2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Természetvédők a lakosság segítségét is kérik a vadgázolások kivédésére

Az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) részvételével felmérés készül a vadállatgázolásokkal kapcsolatos hazai helyzet feltérképezésére. A szakemberek a vizsgálati eredmények alapján új megoldásokat akarnak találni a balesetek elkerülésére. Világszintű felmérések szerint sok százmillió állat pusztul el ütközéstől az utakon. 

A lakossági tudományos kampányban Borza Sándor biológus, a Debreceni Egyetem PhD-hallgatója arra kéri a lakosságot, hogy osszák meg közúti tapasztalataikat, véleményüket, javaslataikat a vadbalesetekkel kapcsolatban.

A kutató az ELKH Ökológiai Kutatóközpontban végez természetvédelmi kutatásokat a Kooperatív Doktori Program keretében.

A felmérésben egy kérdőív kitöltésével lehet részt venni,

amely ezen a linken érhető el

A magasles.reblog.hu beszámolója szerint csodával határos, hogy nem lett még nagyobb baj a 86-os főúton történt vadgázolásból. Az ütközés során a sofőr elvesztette az eszméletét, de a kocsi majdnem fél kilométert megtett irányítás nélkül. A kép tanúsága szerint a gím bika elpusztult az ütközéstől Fotó: magasles.reblog.hu

Mint írják, egy 2020-as publikáció szerint

az európai utakon a gázolás áldozatává váló madarak becsült száma évente körülbelül 194 millió egyedre tehető, míg az emlősöké 29 millióra, egy másik tanulmány szerint pedig évente több mint 400 millió gerinces állat pusztul el világszerte az utakon.

„A közutak fejlesztése iránt rendkívül nagy az igény a társadalom és a gazdaság részéről, ugyanakkor annak is fontos szempontnak kell lennie, hogy a sűrűsödő úthálózat és a növekvő forgalom lehetőség szerint ne károsítsa az állatvilágot és a természetet” – hívják fel a figyelmet a természetvédők.

A kutatók a kitöltött kérdőívek és saját vizsgálati eredményeik segítségével javaslatokat dolgoznak ki a probléma kezelésére, melyekkel csökkenthető a természetvédelmi kár és az anyagi veszteség.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam