2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem a túlvadászat, a klímaváltozás miatt halhattak ki a legnagyobb ősemlősök Észak-Amerikában

Az 1960-as évek óta a kutatók feltételezték, hogy az emberi népesség növekedése és elterjedése az észak-amerikai kontinensen, a nagy testű állatokra vadászók megérkezése a térségbe mintegy 14 ezer éve vezetett el gyorsan az óriás testű emlősök kihalásához. Egy új kutatás szerint azonban a mamutok, óriáslajhárok és más nagy testű ősemlősök kihalásáért a korabeli klímaváltozás okolható.

Ezek az állatok ugyanis könnyű prédák voltak, nem tudtak eredményesen fellépni az eszközeiket jól forgató új „ragadozók”, az emberek ellen. A túlvadászat-elmélet vélelmezői szerint az emberek kihasználták ezt. Megtizedelték, majd végső soron mintegy tízezer évvel ezelőtt teljesen kiirtották az óriás testű emlősöket.

Nem mindenki ért egyet ezzel az elmélettel, sok tudós szerint túl kevés régészeti bizonyíték támasztja alá. Helyette azt feltételezik, hogy időjárási és ökológiai változások vezethettek a kihalásukhoz.

A Nature Communications című folyóiratban közzétett tanulmányukban egy új statisztikai modellezéssel a jénai Max Planck Kémiai Ökológiai Intézet kutatói kimutatták, hogy

a korabeli klímaváltozás nyomán változott meg az óriás testű emlősök populációja, a hőmérséklet mintegy 13 ezer éve történt drasztikus esése indította el a csökkenésüket és vezetett a kihalásukhoz.

Észak-amerikai ősállatok Fotó: PInterest

Ennek ellenére az emberek is jóval komplexebb módon és közvetve hozzájárulhattak a kipusztulásukhoz.

A kutatók emlékeztettek arra, hogy 12-15 ezer évvel ezelőtt két nagy klímaváltozás ment végbe. Az első mintegy 14 700 éve kezdődött, és a gyors felmelegedés jellemezte. A második egy gyors lehűlés volt 12 900 éve az északi féltekén, amikor szinte a jégkorszak körülményei tértek vissza.

„A megafauna – egy terület vagy időszak nagy testű állatai – populációi elkezdtek növekedni Észak-Amerikában, amikor 14 700 éve a térség melegedni kezdett. De amikor 12 900 éve fordulat állt be, Észak-Amerika drasztikusan hűlni kezdett, majd röviddel utána látjuk a megafauna kihalását” – magyarázta Mathew Stewart, a tanulmány vezető szerzője.

A vizsgált területek Észak-Amerikában Forrás: nature.com

Figyelembe kell venni az ezekkel a klímaváltozásokkal járó ökológiai változásokat mind kontinentális, mind regionális méretekben, ha meg akarjuk érteni azt, mi vezetett el a kihaláshoz. Az embereket sem szabad teljesen kizárni, lehetséges, hogy egy jóval árnyaltabb szerepet játszottak a megafauna kihalásában, mint ahogy azt a túlvadászat modellje feltételezi – tette hozzá Huw Groucutt, a tanulmány társszerzője.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam