2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Érdemrendet kapott Max, az emberek ezrein segítő kutya (videóval)

Elsőként nyerte el egy házikedvenc az állatoknak adható egyik legmagasabb kitüntetést, a People's Dispensary for Sick Animals (PDSA) brit állatvédelmi és jótékonysági szervezet érdemrendjét. Az indoklás szerint a Max nevű online terápiás kutya, egy 13 éves angol springer spániel emberek ezrein segített.

„Max vigaszt és támaszt nyújtott emberek ezreinek szerte a világon, és felhívta a figyelmet arra, hogy az állatok nagymértékben jobbá tehetik az emberek életét” – közölte a szervezet, amikor pénteken átadta az elismerést.

Az Order of Merit elnevezésű kitüntetés az állatoknak járó megfelelője a Brit Birodalom Rendjének (Order of the British Empire), amelyet a brit uralkodóház adományoz. A kutyának Twitter-üzenetben gratulált a brit királyi család.

Max gazdija egy Kerry Irving nevű férfi, aki egy közlekedési baleset után lebénult, és mély depresszióba esett. Miután találkozott a kutyával, a Lake District nevű vidéken tett közös kirándulásaikról készült videókat megosztotta a közösségi médiában, és nemsokára százak kérték tőle, hogy találkozhassanak Maxszal.

Max, a kitüntetett terápiás kutya Fotó: fr.ebeneinfo.com

Ekkor Irving úgy döntött, hogy terápiás kutyává képzi ki Maxot, és a koronavírus miatt elrendelt lezárások idején is tovább küldte róla közösségi oldalain a friss videókat.

„Amikor a legmélyebb ponton voltam, Max jelentette számomra az élet értelmét, és ma is minden nap mosolyt csal az arcomra. Örülök, hogy ezrekkel oszthattam meg a támogatást, a vigaszt és az örömöt, amelyet Max szerez” – mondta a férfi.

A PDSA közleménye szerint Max mintegy 10 ezer emberrel találkozott, és 300 ezer fontnyi (124 millió forint) adományt segített összegyűjteni.

Az Order of Merit kitüntetést 32 kutyának, illetve lónak ítélték oda 2014-es létrehozása óta. Most először kapta meg egy társállat, korábban csak rendőr- vagy mentőkutyáknak ítélték oda.

Neked ajánljuk
Sok a fóka a Temzén, vagyis egészséges a folyó (videóval) Meghalt a vietnami Tarzan, aki 40 évig élt az őserdőben (videóval) Titokzatos művész természetbe illő alkotásai Angliában (képgalériával) Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam