2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elképesztő helyekre is utat talál a földi élet

Az Antarktisz azon részén, ahol a víz egészen a tenger fenekéig fagyott, pár kutató 900 méter mélyre fúrt le. A nyílt óceánon, a teljes sötétségben és –2,2 fokos fagyban a kutatók kevés állatot tudtak megfigyelni, de ez a tanulmány volt az első, amely a tengerfenéken élő állatokat fedezett fel.

Az Antarktisz jégtakarója alatt 900 méter mélyen több életet találni, mint azt gondoltuk volna – idézi a Frontiers in Marine Science című folyóiratban publikált tanulmány következtetését a Telex.

„Ez a felfedezés egyike azon szerencsés véletleneknek, amelyeknek hála teljesen más irányt vehet egy eredeti ötlet, és ami azt is megmutatta, hogy az antarktiszi tengeri élet hihetetlenül különleges és elképesztően alkalmazkodó a megfagyott világhoz”

– mondta a tanulmány vezető biológusa, dr. Huw Griffiths. Hozzátette, ez a felfedezés sokkal több kérdést vet fel a tudományos világban, mint amennyit megválaszol. Például: hogyan jutottak el oda az állatok? Mióta voltak ott? Milyen gyakori maga a faj?

Az úszó selfjegek az Antarktisz több mint 1,5 millió négyzetkilométerét fedik le, ezek a jegek jelenthetik az óceán déli részének legnagyobb feltáratlan élőhelyét. A kutatók jelenleg csak egy kb. teniszpálya-méretű részt térképeztek fel, itt találták iszap helyett a selfjég alatt azt a kősziklát, amelyen kis élőlények telepedtek meg.

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam