2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elképesztő helyekre is utat talál a földi élet

Az Antarktisz azon részén, ahol a víz egészen a tenger fenekéig fagyott, pár kutató 900 méter mélyre fúrt le. A nyílt óceánon, a teljes sötétségben és –2,2 fokos fagyban a kutatók kevés állatot tudtak megfigyelni, de ez a tanulmány volt az első, amely a tengerfenéken élő állatokat fedezett fel.

Az Antarktisz jégtakarója alatt 900 méter mélyen több életet találni, mint azt gondoltuk volna – idézi a Frontiers in Marine Science című folyóiratban publikált tanulmány következtetését a Telex.

„Ez a felfedezés egyike azon szerencsés véletleneknek, amelyeknek hála teljesen más irányt vehet egy eredeti ötlet, és ami azt is megmutatta, hogy az antarktiszi tengeri élet hihetetlenül különleges és elképesztően alkalmazkodó a megfagyott világhoz”

– mondta a tanulmány vezető biológusa, dr. Huw Griffiths. Hozzátette, ez a felfedezés sokkal több kérdést vet fel a tudományos világban, mint amennyit megválaszol. Például: hogyan jutottak el oda az állatok? Mióta voltak ott? Milyen gyakori maga a faj?

Az úszó selfjegek az Antarktisz több mint 1,5 millió négyzetkilométerét fedik le, ezek a jegek jelenthetik az óceán déli részének legnagyobb feltáratlan élőhelyét. A kutatók jelenleg csak egy kb. teniszpálya-méretű részt térképeztek fel, itt találták iszap helyett a selfjég alatt azt a kősziklát, amelyen kis élőlények telepedtek meg.

Neked ajánljuk
Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról Egy meggondolatlanul kifúrt kút nemcsak öntözővíz, de szerteágazó problémák forrása is lehet Apró levelekből sarjadzó művészi álmok Pár éven belül emberen is tesztelik az öregedést legyőző eljárást Rekordhőséget hozott a június az Egyesült Államokban
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam