2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megváltozhat a halak test- és pikkelyalakja a természetes vizekbe jutó gyógyszermaradványok miatt

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatóinak tanulmányában kimutatott, szemmel nem észrevehető alakmódosulások vizsgálata új típusú adatokkal segítheti a mikroszennyezők környezeti kockázatainak becslését.

„A jelenleg használatos szennyvíztisztítási technológiák a legtöbb gyógyszerhatóanyag-maradványt nem képesek kiszűrni, így ezek többé-kevésbé akadálytalanul juthatnak át a szennyvíztelepeken – hangsúlyozza dr. Staszny Ádám, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet szakértője.

Az ELKH CSFK vezetésével zajló vizsgálatok során a budapesti agglomeráció kisvízfolyásaiból vett mintákban 54 különböző hatóanyagot sikerült kimutatni. A szerteágazó projekt keretében a kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy kimutatható-e valamilyen összefüggés a hatóanyagok jelenléte és az adott vízfolyásban élő halak alakja között.

A rangos PeerJ szakfolyóiratban most publikált eredmények szerint a kimutatott hatóanyagok közül négyről derült ki egyértelműen, hogy a halak alakjának megváltozását okozza.

Ezek a hangulatjavítók hatóanyagát jelentő citalopram, a szív- és érrendszeri betegségek esetén alkalmazott propranolol, a reumás fájdalmakra használt kodein, valamint a koszorúér-betegség kezelésére alkalmazott trimetazidin voltak.

„Ezek a hatóanyagok igen kis koncentrációban, pusztán nanogramm/literes nagyságrendben fordultak elő a felszíni vizekben, ami azt jelenti, hogy az emberi szervezetre nem fejtenek ki hatást. A halakra viszont összességében mégis kimutatható hatást gyakoroltak a keverékeik” – mutatott rá dr. Staszny Ádám, hangsúlyozva, hogy a feltárt jelenség pontos mechanizmusának megértéséhez további vizsgálatok szükségesek.

Mi a megoldás?

A gyógyszermaradványok koncentrációjának folyamatos növekedése sokakat aggaszt. A jelenlegi folyamatok idővel komoly kockázatot jelentenek. Szerencsére kiszűrésükre már ma is léteznek hatékony technológiák, igaz, ezek ipari alkalmazása jelenleg gyakran csaknem megfizethetetlenül drága, ráadásul a mikroszennyeződésekkel telítődött filterek környezetbarát elhelyezése vagy megsemmisítése sem megoldott egyelőre.

Jó hír, hogy áttörést hozhat ezen a területen egy, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontban kifejlesztett megoldás. A magyar GEOInsight startup CLEAREADYTM szűrői speciális eljárással kezelt természetes adszorbensekből (kötőanyagokból) készülnek.

Amellett, hogy akár több mint 90 százalékos hatékonysággal képesek kiszűrni a gyógyszerszármazékokat és egyéb mikroszennyezőket, utólagos ártalmatlanításuk sem károsítja a környezetet.

Az új, környezet- és klímabarát adszorbensek tesztelése 90 százalékot meghaladó eredményt hozott Fotó: cleareadywater.com

A technológia a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozón mutatkozott be először. A link alatt megnyíló cikk bővebb áttekintést nyújt az akkor még kutatási fázisban lévő projektről. Az unikális magyar fejlesztés aktuális állásáról pedig a clearereadywater.com oldalon lehet tájékozódni.

Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra A korallzátonyok 14 százaléka tűnt el 10 év alatt A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: elkh.org
Vissza
Hírfolyam