2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem kell ide vegyszer, a hazai baglyok segítenek a gazdálkodóknak a rágcsálók irtásában

A lakossági összefogásnak köszönhetően minden eddiginél több beérkező adat alapján tudták elkészíteni a természetvédők a hazánkban telelő erdei fülesbaglyok összesítését. A végeredmény: a faj 16 455 példánya biztosan itt telelt Magyarországon, akik 4 millió – mezőgazdasági kárt is okozó – rágcsálót pusztítottak el.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) január végén a lakosság segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbaglyok országos felméréséhez. A beérkezett adatok alapján Magyarország 670 településén, 911 helyszínen 16 ezer 455 erdei fülesbagoly telelt.

A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, három óvoda és két iskola, összesen több mint ötszáz ember vett részt.

Ebben az évben 149 olyan településről is érkeztek információk, ahonnan az előző évben nem, ezek közül 88-ban találtak fülesbaglyot.

Erdei fülesbagoly (balra) és réti fülesbagoly (jobbra) a 2021. évi felmérésben
Fotó: mme.hu/Gecser István és Zsiga Balázs

Az évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az idén az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók nagy száma.

Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállatigényét, kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 16 455 bagoly legalább 4 113 750 példány mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2020/2021-es telelési időszakban. Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege (25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva) 102,8 tonna!

A gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről.

Így ezek a számok is igazolják a baglyok védelmének, költésük segítésének fontosságát.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam