2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óvják meg a flamingókat!

A sörétes vadászat betiltását kérik ciprusi állatvédők egy sósvízű tórendszer környékén, mivel az oda érkező vándorló flamingók sorra pusztulnak el a parti kavicsok között meghúzódó ólomsörétek lenyelése miatt.

Martin Hellicar, a Birdlife Cyprus madárvédelmi szervezet elnöke elmondta, hogy

a flamingók apró kavicsokat nyelnek le emésztésük elősegítésére, de nem tudnak különbséget tenni a kavicsok és a sörétek között, ezért végzetes mennyiségű ólom is kerül a szervezetükbe. Tavaly tízesével hullottak el a flamingók a sörétek miatt.

Az Afrikából Európába tartó flamingók vándorlási útvonalának fontos állomása Ciprus. A négy összefüggő vízfelületből álló Larnaca-sóstó és mocsárvidéke évente mintegy 15 ezer flamingót fogad. A madarak ott telelnek át, aztán márciusban kelnek útra. A tavak környékén még kacsák, gázlómadarak és sirályok is élnek.

A vadászatot a sóstó környékének nagy részén már megtiltották, de a tórendszer déli csücskében még mindig engedik a kacsavadászatot.

Tóparti flamingók Cipruson Fotó: newschainonline.com

A ciprusi kormány vadvédelmi szolgálata szerint tavaly az év első hónapjaiban legalább 96 flamingó pusztult el mérgezésben a Larnaca-sóstó környékén. A hivatalos vizsgálat megállapította, hogy a flamingók halálát a sörétes ólommérgezés okozta.

Az elpusztult madarak magas száma annak következménye lehet, hogy két éve a téli heves esőzések felkavarták a tó üledékét, és felszínre kerültek a sörétek.

A sportlövészet a tó északi vidékén már csaknem 18 éve tiltott, és a hatóságok azon a vidéken igyekeztek is megtisztítani a tó környékét a sörétektől. Hellicar szerint a művelet nem sikerült maradéktalanul. Egy készülő európai uniós tanulmány első eredményei rámutatnak, hogy nagyon sok az elhullott sörét a tavak déli részén, és a kacsavadászat miatt egyre több lesz.

A sörétek valóságos veszélyt jelentenek a flamingókra és a környéken élő más madarakra is. A ciprusi vadászszövetség szerint azonban a vadászat olyan kis mértékű, hogy az nem okozhat problémát, és inkább a környékbeli farmok növényvédő szerei lehetnek felelősek a mérgezésekért.

Az Európai Unióban januárban lépett életbe a mocsaras vidékeken a sörétes vadászatot tiltó rendelkezés, de a természetvédők szerint a tiltásnak nincs elég foganatja.

A ciprusi vadvédelmi szolgálat szakembere szerint a vadászat tiltása helyett hatékonyabb lenne arról meggyőzni a vadászokat, hogy ne használjanak sörétes patronokat.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam