2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szűrőpapírral gyűjtenek DNS-mintát a tengerből (videóval)

Az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) portálján közölt tanulmány megállapította, hogy a vízben lebegő szűrőpapíron kimutatható az ott élő növények és állatok DNS-e.

Ausztrál kutatók cellulóz szűrőpapírral mutatták ki, milyen fajok élnek a tengervíz egyes területein.

Cindy Bessey, a CSIRO környezeti jövőt kutató tudományos platformjának (Environomics Future Science Platform) tengerbiológusa közölte, hogy a speciális papír olcsó megoldás lehet a korallzátonyok környékén és a tengeri rezervátumokban élő fajok figyelemmel kísérésére, baj esetén a korai riasztásra.

A DNS-minták gyűjtéséhez korábban specializált pumpákat használtak. A szűrőpapír emberségesebb megoldás a vonóhálónál, és biztonságosabb, mint ha búvároknak kellene értékelniük a biodiverzitást.

„Új módszerünk azt jelenti, hogy már nem szükséges a tengervizet szűrni a DNS-gyűjtéshez, idő takarítható meg vele, valamint lehetőséget teremt, hogy olyan helyeken is használjuk, ahol korlátozottan áll rendelkezésre áram és felszerelés” – írta a szakember a témában kiadott sajtóközleményben.

A kutatócsoport Nyugat-Ausztrália partjának közelében két különböző tengeri területről gyűjtött mintákat.

Neked ajánljuk
Valaha famászó kenguruk is éltek Ausztráliában A cápák megkerülhetetlen szerepet játszanak az élővilág helyreállításában Több ezer embert kellett evakuálni Ausztráliában áradások miatt Az „élő fűnyíró” bölényeken múlhat a spanyol erdők sorsa Közel 300 szervezet vesz részt az ország megtisztításában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam