2021. augusztus 3., Hermina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szűrőpapírral gyűjtenek DNS-mintát a tengerből (videóval)

Az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) portálján közölt tanulmány megállapította, hogy a vízben lebegő szűrőpapíron kimutatható az ott élő növények és állatok DNS-e.

Ausztrál kutatók cellulóz szűrőpapírral mutatták ki, milyen fajok élnek a tengervíz egyes területein.

Cindy Bessey, a CSIRO környezeti jövőt kutató tudományos platformjának (Environomics Future Science Platform) tengerbiológusa közölte, hogy a speciális papír olcsó megoldás lehet a korallzátonyok környékén és a tengeri rezervátumokban élő fajok figyelemmel kísérésére, baj esetén a korai riasztásra.

A DNS-minták gyűjtéséhez korábban specializált pumpákat használtak. A szűrőpapír emberségesebb megoldás a vonóhálónál, és biztonságosabb, mint ha búvároknak kellene értékelniük a biodiverzitást.

„Új módszerünk azt jelenti, hogy már nem szükséges a tengervizet szűrni a DNS-gyűjtéshez, idő takarítható meg vele, valamint lehetőséget teremt, hogy olyan helyeken is használjuk, ahol korlátozottan áll rendelkezésre áram és felszerelés” – írta a szakember a témában kiadott sajtóközleményben.

A kutatócsoport Nyugat-Ausztrália partjának közelében két különböző tengeri területről gyűjtött mintákat.

Neked ajánljuk
Úgy tűnik, megfőttek a kagylók a hőhullámtól (videóval) Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban Nyert az ausztrál kormány, nem minősíti veszélyeztetettnek a Nagy-korallzátonyt az UNESCO Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam