2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

DNS-adatbank az illegális állatkereskedelem megakadályozására

Az ausztrál kormány alkalmazni fogja a gyakorlatban azokat a javaslatokat, amelyeket a KPMG tanácsadó cég fogalmazott meg az állatfajok exportjára vonatkozó engedélyeket vizsgáló jelentésében.

A dokumentum szerint az olyan veszélyeztetett fajok, mint a barnafejű hollókakadu és a kékvállú lóri, a feketepiaci kereskedelem áldozatai.

A cég azt javasolta, hogy az ausztrál kormány hozzon létre egy DNS-adatbázist, amely tartalmazza az Ausztráliába importált vagy onnan exportált állatok mindegyikének leszármazási vonalát, hogy a hatóságok könnyebben nyomon követhessék az állatokat, és felszámolhassák az illegális kereskedelmüket.

Barnafejű óriáskakadu Fotó: Shutterstock

Az ausztrálok szerint a szervezett bűnözés egyre nagyobb mértékű bevonódása a kereskedelembe, a kifinomult nemzetközi kereskedelmi gyakorlatok és az ausztrál vadállatok nagy, olykor több tízezer dollárt is elérő értéke a feketepiacokon a lehető legerősebb elrettentő eszközök bevetését teszi szükségessé.

Kékvállú lóri Fotó: Shutterstock

A KPMG jelentése szerint több száz veszélyeztetett papagájt exportáltak Ausztráliából egy berlini székhelyű állatvédő szervezethez, amelyről később kiderült, hogy egy elítélt csaló, Martin Guth üzemelteti, aki több százezer dollárért adta el a madarakat.

A DNS-adatbank feltöltését a madarakkal kezdik, majd idővel az összes őshonos állatra kiterjesztik.

Neked ajánljuk
Először sikerült ritka ázsiai aranymacskát lefotózni 125 évig rejtőzködött a kihaltnak vélt rágcsáló Egy ipari park is épülhet környezetbarát módon? Aj Vej-vej Portóban kiállított óriási vasfája hívja fel a figyelmet az erdők pusztulására A bivalyok a természetvédelem hatékony fegyverei (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam