2021. augusztus 3., Hermina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vissza a vadonba

A pandémia kezdete óta először 10 mentett orangutánt engedtek szabadon Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén, szigorú járványügyi óvintézkedések közepette; a súlyosan veszélyeztetett állatokat helikopterrel, drótkötélre erősített dobozokban szállították a rehabilitációs központból a vadon mélyébe.

Összesen öt felnőtt hímet, három nőstényt és két hím kölyköt engedtek szabadon az indonéz állatvédelmi hatóságok felügyelete mellett, az állatok 4 és 28 év közöttiek. A borneói orangutánok (Pongo pygmaeus) mentésük előtt fogságban éltek. A Nenuah nevű 19 éves nőstényt például Thaiföldről telepítették vissza a szigetre – közölte a Borneói Orangutánmentő Alapítvány (BOSF).

A Bali nevű egyedet 2003-ban mindössze négy hónapos korában mentették ki egy ültetvényről. Bőre alatt két légpuskalövedéket találtak, egyik lába eltört. Intenzív ápolást követően került az állat a BOSF kezelésébe, így immár 18 évesen készen áll arra, hogy ismét önállóan, szabadon éljen.

Az egyik szabadon eresztett orangután Fotó: orangutan.or.id

Nenuah több társával együtt 2006-ban érkezett az egyik rehabilitációs központba, számos orangután számára azonban lassabban zajlik a visszavadítási folyamat.

Nagyon sok majomnak a fogságban töltött hosszú évek miatt nehézséget okoz azon készségek elsajátítása, melyek szükségesek ahhoz, hogy el tudják látni magukat a vadonban.

„A járvány ideje alatt az orangutánok szállításának legjobb módja a helikopter használata” – mondta Denny Kurniawan, a BOSF programmenedzsere. Az alapítvány minden követ megmozgatott, hogy a sokat szenvedett állatoknak ne kelljen a szükségesnél hosszabb időt tölteniük a vadonba engedésre várva.

Az orangutánokról és más emberszabásúakról ismert, hogy fogékonyak az emberi légzőszervi betegségekre, ezért az állatorvosok az utolsó vizsgálatok idején védőfelszerelést és maszkot viseltek Fotó: orangutan.or.id

A Természetvédelmi Világszövetség szerint mintegy 100 ezer borneói orangután él szabadon. A populáció az elmúlt 60 évben kevesebb mint a felére csökkent.

Az orangutánokat az orvvadászat mellett élőhelyük visszaszorulása is fenyegeti, mivel nagy erdős területeket irtanak ki többek között pálmaolajat termelő ültetvények számára.

Neked ajánljuk
7000 kilométeres repülőút vár Kenyáig egy egész elefántcsordára 7000 kilométeres repülőút vár Kenyáig egy egész elefántcsordára Akció Kecskeméten a könnyebb iskolakezdésért Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam