2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vissza a vadonba

A pandémia kezdete óta először 10 mentett orangutánt engedtek szabadon Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén, szigorú járványügyi óvintézkedések közepette; a súlyosan veszélyeztetett állatokat helikopterrel, drótkötélre erősített dobozokban szállították a rehabilitációs központból a vadon mélyébe.

Összesen öt felnőtt hímet, három nőstényt és két hím kölyköt engedtek szabadon az indonéz állatvédelmi hatóságok felügyelete mellett, az állatok 4 és 28 év közöttiek. A borneói orangutánok (Pongo pygmaeus) mentésük előtt fogságban éltek. A Nenuah nevű 19 éves nőstényt például Thaiföldről telepítették vissza a szigetre – közölte a Borneói Orangutánmentő Alapítvány (BOSF).

A Bali nevű egyedet 2003-ban mindössze négy hónapos korában mentették ki egy ültetvényről. Bőre alatt két légpuskalövedéket találtak, egyik lába eltört. Intenzív ápolást követően került az állat a BOSF kezelésébe, így immár 18 évesen készen áll arra, hogy ismét önállóan, szabadon éljen.

Az egyik szabadon eresztett orangután Fotó: orangutan.or.id

Nenuah több társával együtt 2006-ban érkezett az egyik rehabilitációs központba, számos orangután számára azonban lassabban zajlik a visszavadítási folyamat.

Nagyon sok majomnak a fogságban töltött hosszú évek miatt nehézséget okoz azon készségek elsajátítása, melyek szükségesek ahhoz, hogy el tudják látni magukat a vadonban.

„A járvány ideje alatt az orangutánok szállításának legjobb módja a helikopter használata” – mondta Denny Kurniawan, a BOSF programmenedzsere. Az alapítvány minden követ megmozgatott, hogy a sokat szenvedett állatoknak ne kelljen a szükségesnél hosszabb időt tölteniük a vadonba engedésre várva.

Az orangutánokról és más emberszabásúakról ismert, hogy fogékonyak az emberi légzőszervi betegségekre, ezért az állatorvosok az utolsó vizsgálatok idején védőfelszerelést és maszkot viseltek Fotó: orangutan.or.id

A Természetvédelmi Világszövetség szerint mintegy 100 ezer borneói orangután él szabadon. A populáció az elmúlt 60 évben kevesebb mint a felére csökkent.

Az orangutánokat az orvvadászat mellett élőhelyük visszaszorulása is fenyegeti, mivel nagy erdős területeket irtanak ki többek között pálmaolajat termelő ültetvények számára.

Neked ajánljuk
Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam