2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

180 év után ismét felbukkant a rejtélyes madár

Száznyolcvan évvel azután, hogy utoljára látták a verébfélékhez tartozó titokzatos, fekete szemöldökű madarat, a Malacocincla perspicillatát, helybéliek újra láttak és befogtak egy példányt a borneói esőerdőben.

Az 1840-es években egy Kelet-Indiákon járt expedíció fedezte fel a fajt, amelyet Charles Lucien Bonaparte francia természettudós, Napóleon császár unokaöccse írt le 1850-ben, és Cacopitta perspicillatának nevezte el. Akkor egyetlen egyedet gyűjtöttek be belőle, ám a madarat azóta sem látták vadon.

Létezésének egyetlen bizonyítéka a kitömött példány, amelynek élénksárga szeme van, fölötte egy jellegzetes, fekete csíkkal.

Októberben két helybéli rábukkant egy madárra, amelyet nem ismertek az indonéziai Dél-Kalimantan tartományban. Befogták, lefényképezték, majd szabadon engedték őt, és felfedezésüket elküldték madárfigyelő csoportoknak.

A régi-új madár Fotó: M. Suranto

Ornitológusok azonosították a ritka, csokoládébarna színű madarat, amelynek a fennmaradt, kitömött példánnyal ellentétben a szeme gesztenyebarna színű.

Szakemberek tervezik, hogy felkeresik a helyet, ahol befogták és lefényképezték a madarat, amint a koronavírus-járvány elleni korlátozások feloldása lehetővé teszi azt.

Neked ajánljuk
26 év után újra láttak itthon halvány sarlósfecskét Egy madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban Percenként tíz focipályányi trópusi őserdő pusztult el 2021-ben Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam