2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idegenhonos kagylók hasznosításán dolgoznak a Balatonnál

Nehéz mit tenni a már megtelepedett inváziós kagylófajokkal – kettő esetében most mégis kínálkozik megoldás.

Egyre több nem őshonos, viszont gyorsan elszaporodó faj van Magyarországon is, és a jelenségtől nem mentes legnagyobb tavunk sem. Ha egy inváziós faj jól érzi magát, és megtelepszik valahol, meg lehet próbálni pusztítani, ritkítani, és el lehet gondolkodni azon is, hogyan vehetjük hasznát, ha már itt van. Ez utóbbi megfontolás fordította az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) munkatársainak figyelmét két inváziós balatoni kagylófajra, amelyek – mint kiderült – kiválóan alkalmasak édesvízi ragadozó halak mesterséges táplálására – derül ki az InfoRádió beszámolójából.

A gazdasági célból nevelt ragadozó halakat tengeri rokonaikból származó halliszttel táplálják. Ez tartalmazza a feldolgozás során keletkező olyan hulladékot, mint a csontok és a belsőségek, illetve a kereskedelmi szempontból értéktelen egyedeket teljes egészében.

Édesvízi halat tilos édesvízi halból készült takarmánnyal táplálni, mert nagyüzemi körülmények között elkerülhetetlen lenne a kannibalizmus, ami pedig veszélyes betegségek terjedéséhez vezethet

– mondta a 24.hu-nak Balogh Csilla, a projekt szakmai vezetője, az ELKH ÖK BLI tudományos munkatársa.

Vándorkagyló élő bevonata ázsiai tavikagylón Fotó: eletestudomany.hu

A tengeri halliszt egyre drágább, ám két, a Balatonban inváziósként jelen lévő faj alkalmas hasonló termék készítésére: a vándorkagyló és a Dreissena bugensis (bugi vándorkagyló, kvagga kagyló). Ezek hatalmas számban vannak már jelen a tóban, sőt utóbbi a Siófoki-medencéből már ki is szorította az előbbi fajt.

A kutatók igazolták, hogy e kagylókból kiváló minőségű, a tengeri halliszttel közel megegyező tápanyagtartalmú tápot lehet készíteni. Kidolgozták a kagylóhús és héj elválasztási technológiáját, illetve a haltakarmányozásba vont kagylók mesterséges tartási feltételeit.

Sőt, van módszerük már egy, a kagyló által szívesen fogyasztott, kedvező élettani tulajdonságokkal bíró algatörzs létrehozására is, amely ráadásul a kagyló anyagcseretermékeit is hasznosította.

A kutatók által kidolgozott tenyésztés jelenleg szigorúan zárt rendszerben zajlik, kimondottan odafigyelve arra, hogy a kagyló vagy annak lárvája onnan ki ne kerüljön – a gyakorlati hasznosítás még odébb van.

Neked ajánljuk
Sterilizálták Don Pablo vízilovait (videóval) A dinók hosszú farka mégsem csak a fejük súlyát volt hivatott ellensúlyozni Tihanyban vizsgálják, hogyan hatna az elszabadult felmelegedés a sekély állóvizeinkre Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam