2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az amazóniai erdőirtásokat is figyeli a vasárnap fellőtt brazil műhold (videóval)

Az esőerdők megfigyeléséért felelős brazil űrkutatási intézet (INPE) közlése szerint az Amazonia 1 műhold segít ellenőrzés alatt tartani a mezőgazdasági tevékenységet és az esőerdőket, főleg az Amazonas vidékén.

Az amazóniai erdőirtásokat is figyeli Brazília első saját fejlesztésű, tesztelésű és működtetésű műholdja, amelyet vasárnapra virradóra bocsátottak fel a Satish Dhawan indiai űrközpontból.

A brazil műhold ötnaponta tud felvételt készíteni a Föld bármely pontjáról.

Ez különösen fontos segítség az amazonasi erdőirtások megfigyeléséhez, mert a sűrű ismétlődés növeli az esélyét, hogy felhőmentes időpontokban is készüljön felvétel.

Brazil sajtójelentések szerint a 400 millió realos (21,4 milliárd forint) projekt többször is majdnem meghiúsult a pénzhiány miatt. A források szűkössége okán az INPE épp az Amazonia 1 felbocsátása előtt kényszerült megvonni az ösztöndíjat 100 tudóstól.

Neked ajánljuk
Az elmúlt évszázadok legnagyobb egérinváziója Ausztráliában – az esőzésekben bíznak (videóval) Tavaly pusztult el a legtöbb őserdő a trópusokon Szép erdők a világ minden tájáról – 1. rész (képgaléria) Az elit életmódváltása feltétlenül szükséges a klímacélok teljesítéséhez Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam