2021. augusztus 3., Hermina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vadvilág világnapja: Megóvni az erdőket és az általuk éltetett embert

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény aláírásának évfordulóján megtartott világnap fókuszában idén a több száz millió ember megélhetését biztosító erdők és a különleges élőhelyek megóvásában kulcsszerepet játszó őslakos közösségek állnak.

A vadvédelmi világnap hivatalos oldalán olvasható közlemény szerint globálisan mintegy 200-300 millió ember él erdővel borított területeken vagy azok szomszédságában. Megélhetésüket is az erdő és a benne élő fajok által nyújtott szolgáltatások biztosítják, ahogy alapvető – táplálkozáshoz, energiához és lakáshoz kapcsolódó – szükségleteiket is ezek az élőhelyek elégíti ki.

Az őslakosok és a helyi közösségek az ember és az erdő közti szimbiotikus kapcsolat frontvonalában léteznek: 

a Föld erdővel fedett területeinek 28 százaléka most is őslakos közösségek kezelésében áll, köztük a bolygónk ökológiai szempontból kiemelkedően fontos, érintetlen területei is.

Az erdők, a vadvilág és az erdőhöz kapcsolódó megélhetési források jelenleg számos, egyidejűleg zajló környezeti krízis gyújtópontjában állnak, a klímaválságtól a kihalási hullámon át a koronavírus-járvány szerteágazó egészségügyi, gazdasági és társadalmi hatásaiig.

A fentiek szellemében a 2021-es vadvédelmi világnap online eseményein olyan erdőkezelési módszereket és gyakorlatokat ismerhetnek meg az érdeklődők, amelyek az erdei élőhelyek és a veszélyeztetett élővilág megóvása mellett az emberek megélhetését és az erdővel egységben élő népcsoportok hagyományainak és kultúrájának fennmaradását is támogatják.  

Etiópia erőtemplomai (A rövidfilm egyike a világnaphoz kapcsolódó filmverseny döntőjébe került alkotásoknak) Forrás: Emergence Magazine/youtube.com
Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban A kerti kistavak is hozzájárulhatnak a biodiverzitás fenntartásához? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Tovább a forrásra: wildlifeday.org
Vissza
Hírfolyam