2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bizonyították a tintahalak: van önkontrolljuk

A vizsgált fejlábúak képesek voltak 50 másodpercet, de akár két percet is várni a vonzóbb jutalomfalatra, ellenállva a pillanat nyújtotta kísértésnek, és lenyelni, amit éppen kínáltak nekik.

Mostanáig csak a csimpánzokról, a varjakról és a papagájokról tudtuk, hogy sikeresen kiállták a pillecukorpróbát, amelyet eredetileg kisgyerekeknek fejlesztettek ki. A kísérlet azt vizsgálja, mennyire képes az alany ellenállni egy jutalomfalat kísértésének – ami a tintahalak esetében egy kicsiny puhatestű –, ha megértetik vele, hogy jobb falatot kap később.

A Proceedings of the Royal Society B című brit tudományos folyóiratban közölt tanulmány készítői azt akarták megmérni, mekkora az állatok önkontrollja, és milyenek a tanulási képességeik.

Először megfigyelték, hogy milyen ételeket mennyire szeretnek, aztán hat kifejlett tintahalnak megtanították az ételek közötti választást.

Fotó: Shutterstock

Ezután minden egyes tintahalnak lehetősége volt választani egy olyan puhatestű között, amelyet a legkevésbé szeretett (királyrák), de azonnal bekaphatta, valamint egy kis élő garnélarák között, amelyet szeretett, de csak bizonyos idő után juthatott hozzá. A tintahalak 50-130 másodpercet voltak képesek várni, hogy az étvágyukat a kedvenc étellel elégítsék ki.

Változó körülmények között is megmérték a tanulási képességeiket. Mindegyik egyednek a saját tartályában el kellett döntenie, hogy a szürke vagy a fehér fény felé úszik. Csak az egyik színnél találta meg a vágyott jutalmat, a garnélát.

„Ahogy a tintahal megtanulta összekapcsolni a színt a jutalommal, változtattunk a szabályon, a másik szín felé kellett úsznia a garnéláért” – magyarázta Alexandra K. Schnell, a Cambridge-i Egyetem pszichológiaprofesszora, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatócsoport azt találta, hogy azok a tintahalak, amelyek a leggyorsabban tanulták meg a színt a jutalomfalattal párosítani, azonosak voltak a korábbi teszt legtovább várni képes egyedeivel. A tudósok hangsúlyozták, hogy

a pillecukorpróbán való helytálláshoz szükséges önkontroll képessége mindig betölt valamilyen szerepet egy faj életében.

Alexandra K. Schnell a tintahalakat vizsgáló laboratóriumban Fotó: phys.org

A tintahalaknál ez abból a szükségletből eredhet, hogy a fennmaradáshoz el kellett rejtőzniük, ki kellett várni a vadászatra a legalkalmasabb időpontot, mivel ha kockázatos időben indulnak, sok ragadozó felfalhatja őket – vélik a tudósok.

A vadászat optimális pillanatának kivárása az áldozatul esés kockázata nélkül – ez lehetett az, amiből a tintahalak önkontrollra való képessége kifejlődött.

Neked ajánljuk
Egy angol fesztivál résztvevőinek drogtartalmú vizeletei már a halakat is károsítják Mint a mágnes, úgy vonzzák a rákokat a víz alatti kábelek Reneszánsz vadászrajzok a Szépművészeti Múzeumban A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam