2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A védelmi intézkedések nem tudják kompenzálni a természetpusztulást a franciáknál

A vadon élő állat- és növényfajok mintegy 20 százaléka veszélyeztetett Franciaországban, és a helyzet romlóban van. A vadvilág szerdai világnapja alkalmából a francia Biodiverzitási Hivatal (OFB), a párizsi Természettudományi Múzeum (MNHN) és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a fajok védelmére és az ember okozta károk csökkentésére szólított fel.

A három szervezet az IUCN veszélyeztetett fajokat nyilvántartó vörös listájának alakulását vizsgálta meg 2008 óta az országban. 13 év alatt 13 842 fajt értékeltek, és 17,6 százalékukat találták veszélyeztetettnek. Az arány magasabb a fészkelő madarak (32 százalék), az édesvízi rákok (28 százalék) és a kétéltűek (23 százalék) esetében.

187 faj teljesen eltűnt, több mint 2100 faj esetében nincs elegendő adat. Franciaország tengerentúli területein a helyzet különösen aggasztó.

Laurent Poncet, az MNHN kutatója szerint vannak „majdnem veszélyeztetett” fajok, ezek lesznek a jövőben a fenyegetettek, de ma még könnyen megmenthetők.
Egyes csoportokat – a hüllőket, a kétéltűeket, az emlősöket, a madarakat és az anyaországi halakat – 2008 óta kétszer mérték fel.

„Nem gondoltuk, hogy nyolc-kilenc év alatt túl sok változás megy végbe. Az a meglepő, hogy a helyzet egyértelmű romlásának vagyunk tanúi. A fészkelő madarak negyede volt veszélyeztetett 2008-ban, nyolc évvel később a harmada” – magyarázta Florian Kirchner, az IUCN franciaországi irodájának kutatója.

A vidra is a veszélyeztetett fajok közé tartozik Franciaországban Fotó: Shutterstock

A helyzet azért is aggasztó, mert ezek a fajok, vagyis a gerincesek részesülnek a legtöbb védelemben.

„Ez visszautal az ország fő veszélyforrásaira: a kontroll nélküli földhasználatra, a mezőgazdasági művelés intenzívebbé válására, a kártevőirtók nagy mennyiségére” – mondta a tudós.

Ha több adat állna rendelkezésre, valószínűleg még több faj kerülne a veszélyeztetett kategóriába Poncet szerint.

„Sokkal nagyobb a természet pusztulásának mértéke, mint az összes védelmi erőfeszítés” – figyelmeztetett Kirchner, aki mindemellett a remény két forrását is megtalálta, az egyik a közvélekedés változása, a másik az egyes fajok – a vidra, az alpesi kőszáli kecske vagy a barátkeselyű – védelmében elért sikerek.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam