2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Föld legnagyobb tengeri szén-dioxid-raktárai

A világ 50 tengeri világörökségi helyszínét vizsgálva UNESCO-szakértők arra jutottak, hogy hat ausztrál helyszín ökoszisztémái (mangroveerdők, tengeri növényzet, árapályok területének mocsaras vidékei) alkotják bolygónk legnagyobb tengeri szén-dioxid-raktárait.

Az ezekben az ökoszisztémákban tárolt nagy mennyiségű szén-dioxid az úgynevezett kékkarbon. Bár a Föld felszínének csupán kevesebb mint egy százalékát borítják ilyen ökoszisztémák, mégis ezek felelősek a világ óceánjai által elnyert szén-dioxid-mennyiség nagyjából feléért. Ráadásul a becslések szerint mintegy 30-szor gyorsabban nyelik el a szén-dioxidot, mint az esőerdők.

Oscar Serrano, a jelentés egyik szerzője elmondta, hogy

a Nagy-korallzátony, a Ningaloo-partvidék és a Shark Bay, vagyis Cápa-öböl tartalmazza az ausztrál kékkarbon-ökoszisztémák nagy részét. Ezeket világszerte fenyegeti az emberi tevékenység és a klímaváltozás.

A Ningaloo-partvidék Fotó: Shutterstock

„Amíg egészségesek, ezek az ökoszisztémák kiválóan tárolják a szén-dioxidot, de ha sérülnek, hatalmas mennyiséget bocsáthatnak ki a légkörbe az évezredek alatt tárolt szén-dioxidból” – mondta Serrano.

A Cápa-öbölben lévő tengeri füves mocsárvidék 2011-ben mintegy 9 millió tonnányi szén-dioxidot bocsátott ki, miután egy hőhullám mintegy ezer négyzetkilométernyi területen elpusztította a tengeri füves mocsarat.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Nyolcmillió ausztráltól kérik: kapcsolják le a villanyt Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam