2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Leleményes újdonsággal védik az áramütéstől a madarakat (videóval)

Egerészölyv, fehér gólya, vörös vércse, macskabagoly – többek között ezeket a madarakat védik egy új berendezéssel, az úgynevezett fejjel lefelé fordított oszlopkapcsolókkal. Ha a tesztidőszak jól zárul, országszerte alkalmazhatják.

Az E.ON Hungária Csoport, a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. és természetvédelmi szervezetek, köztük a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság összefogásával alakították ki és tesztelik a villamos hálózatokon nagy számban használt berendezés, az oszlopkapcsoló új, madárbarát változatát.

A hagyományos eszközt alakították át a fejlesztők, hogy a madarak ne tudják úgy megközelíteni, hogy az sérülést okozhasson. 

Az új eszközt fejjel lefelé szerelik fel, így nem található rajta olyan pont, ahova le tudnának szállni a madarak.

Fotó: youtube.com/E.ON

A tesztelés helyszínének kiválasztásakor egyebek mellett a környék madárvilágát vették figyelembe a szakemberek. A berendezést három helyszínen, a tiszántúli Hajdúszováton, a Fejér megyei Soponya, és március végétől a Baranya megyei Udvar község közelében tesztelik majd a Duna–Ipoly Park Igazgatóság és az E.ON munkatársai.

A szakemberek egy éven keresztül figyelik, hogy az új eszközök mennyire üzembiztosak, könnyen szerelhetők-e, ellenállnak-e állnak az időjárásnak, és hogyan viszonyulnak hozzájuk a madarak. Az összegyűjtött tapasztalatok értékelése után döntenek arról, érdemes-e nagy számban alkalmazni a mostani fejlesztést.

Neked ajánljuk
Hamar jöttek új emlősfajok a dinoszauruszok kihalása után Most már tökéletes az ivóvíz a határ menti községben A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Egy estére akár biokutatók is lehetünk Folytatódik a településfásítási program
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam