2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újra költött a hetvenéves Wisdom, a világ legidősebb tengeri madara (videóval)

Az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollon élő nőstény albatrosz a világ legidősebb ismert, ma is költő, vadon élő madara. A Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szerint az albatrosz legfiatalabb csibéje február 1-jén kelt ki a tojásból.

Idén is költött a világ legidősebb tengeri madarának tartott Laysan-albatrosz, Wisdom, noha már legalább 70 éves – közölte az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS).

Wisdom immár több mint hat évtizede tér vissza rendszeresen a Midway-szigetekre. A madár mindig ugyanabban a védett fészekben költ jelenlegi párjával, Akeakamaival, akivel 2012 óta él együtt. A vadvédelmi szolgálat szerint a most kikelt tojását november utolsó napjaiban rakta.

Wisdom és az új utód Fotó: USFWS

Az albatroszok nem minden évben raknak tojást, és ha megteszik, akkor is csak egy csibét nevelnek fel, így minden egyes példány nagy jelentőségű az egész kolónia számára.

Wisdomot 1956-ban gyűrűzték meg, első költése alkalmával. E madárfaj legkorábban ötévesen rak tojást, így Wisdom idén legalább 70 éves, noha fajtársai általában 12-40 évig élnek. A kivételesen hosszú életű madárnak eddig 30-36 fiókája születhetett.

A ragadozómentes Midway-atollon 30 madárfaj hárommillió példánya él, költ vagy telel át, köztük egymillió albatrosz, a világ legnagyobb albatroszkolóniája. A kis szigeten kialakított nemzeti park a Laysan-albatroszok csaknem 70 százalékának biztosít élőhelyet.

Az albatroszcsibék rendszerint február elején kelnek ki, és júliusra válnak röpképessé. Az év legnagyobb részében egyedül vannak úton, és siklórepülésben hatalmas távolságokat tesznek meg a Csendes-óceán északi része fölött.

Neked ajánljuk
Elhunyt Ozzie, a világ legidősebb hím gorillája Az eltűnés dalai a legnagyobb popsztárok slágereinél is népszerűbbek (hangfelvétellel) Ki nevet a végén? – Mezők-szántók madarai (társasjáték) Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam