2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A trópusi esőerdők kétharmadát elpusztította vagy tönkretette az emberiség

Az elsősorban mezőgazdasági célú fakitermelés és talajátalakítás miatt a bolygó ősi trópusi esőerdőinek 34 százaléka tűnt el, és további 30 százaléka annyira megrongálódott, hogy sebezhetővé vált a tüzekkel és a jövőbeli pusztulással szemben.

Az esőerdők védelmével foglalkozó Rainforest Foundation Norway nevű szervezet szerint a 2002 óta végbement pusztítás több mint 50 százaléka a dél-amerikai Amazonas-medencét és a környező esőerdőket érintette. A jelentés készítője, Anders Krogh szerint

a szén-dioxid-elnyelő esőerdők eltűnésével erősödhet az éghajlatváltozás, ami megnehezíti a még megmaradt erdőterületek túlélését.

Amazonasi esőerdő Fotó: Shutterstock

„Ez egy rémisztő körforgás” – mondta a trópusi erdőkre specializálódott kutató, hozzátéve, hogy 2002 és 2019 között nagyobb erdőterület tűnt el a Föld színéről, mint Franciaország.

Az amazonasi esőerdő brazíliai része jelentős nyomás alatt van évtizedek óta, mivel a mezőgazdasági termelés fellendülése miatt nagy erdőterületeket alakítanak át termőföldekké és legelőkké. A folyamat csak súlyosbodott azóta, hogy Jair Bolsonaro brazil elnök 2019-ben hivatalba lépett.

Ennek ellenére az Amazonas vidéke jelenti a legnagyobb reményt a még megmaradt esőerdők megőrzésére. Az amazonasi és a szomszédos esőerdők alkotják a bolygó még érintetlen trópusi erdőborításának 73,5 százalékát.

Kongói-medence: a Föld második legnagyobb egybefüggő esőerdőjének megmentése érdekében el kell ismerni és be kell tartani az őslakosok jogait Fotó: Rainforest Foundation Norway

A többségében Indonéziához tartozó délkelet-ázsiai szigetek a második helyen állnak a 2002 óta végbement – és esetükben elsősorban a pálmaolaj-ültetvények kialakítását szolgáló – erdőpusztítás tekintetében.

A harmadik helyen Közép-Afrika áll, ahol a Kongó folyó medencéjének környékére összpontosul a mezőgazdasági és fakitermelési célokat szolgáló erdőirtás.

Neked ajánljuk
Percenként tíz focipályányi trópusi őserdő pusztult el 2021-ben Rekordméreteket öltött az erdőirtás Brazíliában Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam