2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar kutatók tavaly 71 új fajt írtak le

A Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) munkatársai 2020-ban 71, a tudomány számára ez idáig ismeretlen új fajt, 6 alfajt és 3 nemzetséget írtak le 28 országból, Afrika déli csücskétől Eurázsián át Új-Guinea szigetéig.

Az MTM muzeológus kutatóinak egyik legfontosabb feladata a gyűjteményekben őrzött példányok tudományos feldolgozása, és az ennek során elért tudományos eredmények közlése, ezúttal a 2020-as évben elért eredményeké.

Tavaly a múzeum 11 kutatójának összesen 71, úgynevezett tudományra új faja, 6 alfaja és 3 nemzetsége jelent meg tudományos szakfolyóiratok lapjain. A leírt 71 tudományra új faj közül 69 állat, kettő pedig zuzmó. Az új állatfajok többsége rovar.

A világ ezen tájain találtak rá a magyar kutatók az új fajokra Fotó: mttmuzeum.blog.hu/Szőke Viktória

A múzeum rovarászai 65, a tudomány számára mindeddig ismeretlen új fajt jegyeztek:

  • egy boglárkalepkefajt,
  • 10 bagolylepkefajt,
  • 7 tegzesfajt és egy álkérészfajt,
  • 3 pattanóbogárfajt,
  • 18 lisztesfátyolka-fajt
  • és 25 fürkészdarázsfajt.
  • A rovarokon kívüli gerincteleneket a Balkán-félszigetről leírt három új csigafaj képviseli.
Fotó: mttmuzeum.blog.hu/Szőke Viktória

A kínai Wolong Nemzeti Természetvédelmi Területről egy új denevérfajt, a dél-koreai Ulleung-do és Dok-do szigetekről pedig két új zuzmófajt írtak le. Az új fajok mellett a munkatársak hat új alfajjal is gazdagították az ismert taxonok számát (négy ázsiai bagolylepkealfaj és két orsócsigaalfaj).

Az MTM-ben 2020-ban leírt három új nemzetség egyike a Germanoplatidia fosszilis pörgekarú. A denevérész munkatársak egy korábban Mianmarból leírt, és azóta Indiából, Nepálból, Vietnámból és Kínából is előkerült denevérfaj számára az új Mirostrellus nemzetséget állították fel.

Jinchu-csövesorrúdenevér (Murina jinchui), egy új denevérfaj Kínából
Fotó: mttmuzeum.blog.hu/Yu Wenhua

Az új fajok típuspéldányainak „szeniorját”, a Venturia biroi névre keresztelt új fürkészdarazsat még Bíró Lajos gyűjtötte 1902-ben Indiában. Ennél is jóval régebbre, a 20-30 millió évvel ezelőtti oligocénbe repít vissza az újonnan felállított Germanoplatidia pörgekarú-nemzetség.

A gyűjtőjéről elnevezett Venturia biroi fürkészdarázsfaj holotípuspéldánya a 118. évét is betöltötte már
Fotó: mttmuzeum.blog.hu/Vas Zoltán
Neked ajánljuk
Lehet, hogy a Föld mélységeiben lévő illóanyagok teszik tektonikailag élő bolygóvá a Földet Tűzálló takaróval védik a világ legnagyobb fáját az erdőtűztől (videókkal) Magyar fotós is esélyes az év legviccesebb természetfotója díjra Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam