2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élvezik a vadont a Borneón szabadon engedett orangutánok

A 10 mentett orangutánt a sziget Indonéziához tartozó részén szigorú járványügyi óvintézkedések közepette engedték szabadon; a súlyosan veszélyeztetett állatokat helikopterrel, drótkötélre erősített dobozokban szállították a rehabilitációs központból a vadon mélyébe.

Az állatok jóllétét külön erre létrejött csoport felügyeli. A majmok megfigyelése nem egyszerű, mivel többnyire magasan, a lombkoronában közlekednek, és éjszakai fészküket is nagy magasságban építik meg. A csapatnak mégis sikerült a 27 éves Freet és a 25 éves Juve nevű hím, valamint a 28 éves Britney nevű nőstény nyomaira bukkannia.

„Freet, Juve és Britney, úgy tűnik, példaértékű módon otthonra talált a Kehje Sewen erdőben” – közölte hétfőn a Borneói Orángutánmentő Alapítvány (BOSF).

A többi állatról, Nenuahról, Noelről, Hugusról és Baliról is jó híreket kaptak, ezeket az egyedeket is többször látták a vadonban. A 10 orangutánt a védett Bukit-Batikap erdőben, Közép-Kalimantanban engedték szabadon.

„A vadonba engedés után kezdődik az igazi munka. Az esőerdőben ugyanis a szabadság az emberi segítség nélküli túlélést jelenti”

– mondta Daniel Merdes, a BOS Németország egyik vezetője.

Fotó: orangutan.or.id

A szakértői csapatoknak több hónapon át rendelkezésre kell állniuk, de csak nagyon ritkán fordul elő, hogy egy-egy állatot vissza kell vinni a mentőállomásra, hogy újabb segítséget kapjon a vadonban szükséges képességek elsajátításában.

Összesen öt felnőtt hímet, három nőstényt és két hím kölyköt engedtek szabadon az indonéz állatvédelmi hatóságok felügyelete mellett, az állatok 4 és 28 év közöttiek.

A borneói orangutánok (Pongo pygmaeus) mentésük előtt fogságban éltek. A Nenuah nevű 19 éves nőstényt például Thaiföldről telepítették a szigetre.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint mintegy 100 ezer borneói orangután él szabadon. A populáció az elmúlt 60 évben kevesebb mint a felére csökkent. A majmokat az orvvadászat mellett élőhelyük visszaszorulása is fenyegeti, mivel nagy erdős területeket irtanak ki többek között pálmaolajat termelő ültetvények számára.

Az indonéziai vadonba visszatelepített orangutánokról korábban is beszámoltunk már, róluk itt és itt olvashat.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam