2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ritka albínó teknős bújt ki egy tojásból a Nagy-korallzátonynál

A queenslandi Lady Elliot-sziget, a Nagy-korallzátony legdélibb szigetének levesteknősfészkeit gondozó Jessica Buckman hétfőn bukkant a kis rózsaszín állatra, amelyik éppen kimászott a tojásból.

„Kiemeltem egy kis homokot, és ott volt a fészekben. Nagyon megdöbbentett, igazán különleges dolognak lehettem tanúja” – magyarázta Buckman.

Társa, Jim Buck, aki már több mint 30 éve foglalkozik teknősvédelemmel és megfigyeléssel, úgy becsüli, nagyjából minden százezredik teknőstojásból kel ki albínó fióka. Ő sem látott többet egy-kettőnél.

Fotó: Jessica Buckman

Még inkább meglepődtek, amikor egy másik albínóra is bukkantak, de az nem maradt életben, félig kikelve találtak rá. „Nehéz megmondani, volt-e belőlük több is, mivel nem mindegyikük kikelésénél vagyunk jelen” – tette hozzá.

Az albinizmus ritka, örökölt rendellenesség, amely a pigmentáció teljes vagy részleges hiányát jelenti. Az állatok világában ez általában rövid élettartammal jár, mert az albínóknak nem könnyű elrejtőzni.

Buck egész karrierje során egyetlen felnőtt albínó teknőst sem látott.

A hétfőn talált albínó fióka nem volt a legerősebb, de egy kis segítséggel kijutott a fészekből, hogy megtegye a kulcsfontosságú, 10-15 méternyi utat a tengerig. Az állatvédők azonban nem remélik, hogy viszontlátják. Általában ezerből egy levesteknős-fióka éri meg a felnőttkort, az albínóknak sokkal kisebb az esélye erre.

Neked ajánljuk
Először keltek ki teknősök ennyire északon (videóval) Elefántikrek születtek Srí Lankán (videóval) Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Jeff Bezos az űrig ment, hogy felismerje, mi forog kockán
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam