2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sikeresnek bizonyult a tonhalak megóvására indított összefogás

A világ tonhalban leggazdagabb vizei a Csendes-óceán apró,  jellemzően szegény, alacsony népességű és nem túl befolyásos szigetországait ölelik körbe. Bár a tonhal a legnagyobb mennyiségben fogyasztott hal a világon, az itt élők sokáig szinte semmilyen bevételhez nem jutottak a vizeik lehalászásából. 

A szigetországok felségvizein kifogott tonhalak értékének mindössze 2,5 százaléka csurgott vissza hozzájuk, ugyanakkor az itteni tonhal-populáció egyre vészesebben zsugorodott – írta meg a Foreign Policy alapján a G7.

A csendes-óceáni kékúszójú tonhal (Pacific bluefin tuna) a kihalás szélére sodródott, létszáma több mint 97 százalékkal csökkent. A világ egyik legolcsóbb proteinforrása, a csíkoshasú tonhal (skipjack tuna) populációja is több mint 50 százalékkal csökkent.

2011-ben döntött úgy a térség nyolc szigetállama – Kiribati, a Marshall-szigetek, Mikronézia, Nauru, Palau, Tuvalu, valamint két nagyobb ország, Pápua Új-Guinea és a Salamon-szigetek –, hogy változtatnak ezeken a folyamatokon.

Látszólag semmi rendkívülit nem csináltak, pusztán megemelték a külföldi flották halászati díjait, és korlátoztak egyes halászati módszereket. Az eredmény a legszebb álmaikat is felülmúlta. A halászati jogokból származó bevételük tíz év alatt tízszeresére nőtt, ami látható változást hozott számos szigetország életében. Többüknél ez jelenti az egyetlen érdemi bevételi forrást a külföldi segélyeken kívül.

A halpopulációk stabilizálásában fontos eszköz volt a minél nagyobb fogások érdekében használt mesterséges, a halakat (és sajnos velük más, a halászok számára értéktelen fajokat) magukhoz vonzó eszközök (FAD) időbeli korlátozása is. Amellett, hogy az FAD-k korlátozásával sikerült visszafogni a túlhalászatot, a szigetállamok igyekeznek gazdasági hasznot húzni a fenntartható halászatból. Létrehoztak egy olyan konzervmárkát, amelyhez csak szabad rajban úszó tonhalakat használnak fel, tehát nem ölnek meg hozzá feleslegesen fiatalkorú példányokat.

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam