2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A magasból is figyelik Spanyolország partjainál a barázdásbálnákat (videóval)

A közönséges barázdásbálna, amely 24 méteres testhosszával a világ második legnagyobb bálnafaja, a világ számos részén, köztük a Jeges-tengerben, az Atlanti-óceánban és a Földközi-tengerben is előfordul.

A Spanyolország északkeleti partjainál évente összegyűlő és táplálkozó barázdásbálnákat, amelyek között rendszeres visszatérők is vannak, drónokkal figyelik meg. Ezek a méltóságteljes tengeri állatok az évszakokhoz igazodva vándorolnak az óceánok között, hol táplálkozóterületeikre, hol melegebb vizekbe, hogy világra hozzák borjaikat.

A spanyolországi EDMAKTUB Association nevű tudományos szervezet a közönséges barázdásbálnák viselkedésének és vándorlásának dokumentálásával foglalkozik.

Az elmúlt hét évben a szervezet csaknem 700 órányi filmfelvételt készített az északkelet-spanyolországi Katalónia partjainál, Barcelonától és Tarragonától délre összegyűlő és táplálkozó bálnákról.

A jelek szerint az állatok egy része ugyanahhoz a partszakaszhoz tér vissza táplálkozni minden évben.

„A megfigyelt több mint 132 bálna 10 százalékát már az előző években is láttuk” – mondta Eduard Degollada, az EDMAKTUB elnöke, hozzátéve, hogy az állatokat a fejükön lévő egyedi mintázat alapján lehet azonosítani.

Neked ajánljuk
Sokat javult a Bükki Nemzeti Park kisvízi élőhelyeinek védelme Sikerült megmenteni a legritkább nagy-britanniai hüllő élőhelyét Töltőtelepítésre köteleznék a spanyol benzinkutakat Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam