2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Számoljon baglyokat! (videóval)

A Magyar Madártani Egyesület (MME) ismét a lakosság segítségét kéri, ezúttal a lakott területeken fészkelő erdeifülesbagoly-állomány felderítéséhez júniusig. A fészkelő baglyok felmérése egyike a létező legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek, amelyhez a madarakat nem is kell látni.

Az esti szürkület óráitól alkalmanként kell hallgatózni néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből, az utcán, a parkban sétálva, és ezt hetente egy-két alkalommal meg kell ismételni. Ilyenkor a hím és a tojó erdei fülesbagoly gyakran egymásnak válaszolgató jelzőhangját, a körbe-körbe nászrepülő hím szárnnyal tapsolását, később pedig a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját kell keresni.

Erdei fülesbagoly balkonládában fejlődő fiókái
Fotó: mme.hu/Monoki Ákos

Májusban és júniusban (nagyon korai költéskezdet esetén akár már áprilisban) pedig egy harmadik hang is csatlakozik a repertoárhoz: a fészket elhagyó fiókák jellegzetes, eleségkérő sipítozása.

Ha valaki észlelte a hangok valamelyikét, egy elektronikus űrlap gyors és egyszerű, akár okostelefonon is elvégezhető kitöltésével tud hozzájárulni a faj országos elterjedési térképének pontosításához.

Az űrlap itt található. A felméréssel kapcsolatos további részletek az MME oldalán érhetők el.

Neked ajánljuk
A magyar erdők az itt élő emberek egészségét szolgálják Erdősítés robotdinoszauruszokkal? (videóval) Nyugtató erdei hangok (videó) Aláírásgyűjtés egy benzinmentes jövőért Őszi teendők: komposztálás, mulcsolás és megelőzés
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam