2022. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rengeteg tengerfenéki állattal van tele a leszakadt jéghegy környezete (képgalériával)

Mintegy ezer nagy felbontású fotót és egy hosszú videót készített az Antarktiszról a közelmúltban leszakadt A74 jéghegy víz alatti térségéről a Polarstern német kutatóhajó, körbehajózva a gigantikus jégtömböt, amelynek környezete a felvételek tanúsága szerint hemzseg az állatoktól.

A hajó a hétvégén kerülte meg az 1290 négyzetkilométeres jéghegyet, amely két hete szakadt le a Brunt-selfjégről.

Fotó: Alfred Wegener Institut/Tim Kalvelage

Az Alfred Wegener Intézet (AWI) által működtetett jégtörő kutatóhajó a Weddel-tenger keleti térségében dolgozott egy tervezett expedíción, amikor a jéghegy levált. 

Fotó: Alfred Wegener Institut/Ralph Timmermann

Kutatócsoportok rendszeresen megpróbálják vizsgálni a frissen levált selfjegek alatti vizeket, hogy megértsék az ottani páratlan ökoszisztémák működését, ám ez ritkán sikerül. A Déli-sarkvidéknek erről a szakaszáról ekkora tömb utoljára 1971-ben tört le.

Ez azt jelenti, hogy a fedetlen tengerfeneket és a fölötte tornyosuló víztömeget most úgy éri a napfény, a szél és a hőmérséklet ingadozása, ahogy 50 éve nem fordult elő.
A Polarstern a tengerfenék megfigyelő- és tengermélység-méréstani rendszerét (OFOBS) használta.

A tengeri kökörcsin egy kis követ használ szubsztrátként. Különböző garnélák és apró halak lehetnek ezeknek a jég alatti állatoknak az étrendjében Fotó: Alfred Wegener Institut/OFOBS-Team PS124

„Az éveken át tartó folyamatos jégborítás ellenére egy fejlett és sokszínű tengerfenéki közösséget figyeltünk meg” – idézte Autun Pursert és az OFOBS-csoport tagjait a BBC hírportálja, amely számos fotót is bemutat.

„Megfigyeltünk mozgó faunát is, köztük tengeri uborkákat, kígyókarúakat, puhatestűeket, legalább öt halfajt és két polipfajt”

– közölték a kutatók.

Egy gyönyörű szellőrózsa, melynek átmérője meghaladja a 30 cm-t
Fotó: Alfred Wegener Institut/OFOBS-Team PS124

„Amit találtak, az nem elképesztő, de bámulatos ilyen felvételek készítése a jéghegy leszakadása után ilyen hamar, és határozottan ez a legnagyobb terület, amelyet ily módon megfigyelhettünk” – mondta Huw Griffith, a brit antarktiszi projekt (BAS) tudósa.

Számos kicsi szivacs, mohaállat és korall borítja a tengerfenéken szétszórt köveket. A mozgó állatok, például a féreg, amely a kép bal oldalán spirális székletnyomot hagy, átdolgozza a lágy üledékeket e kemény kőelemek között
Fotó: Alfred-Wegener-Institut/OFOBS-Team PS124

Rendes körülmények között a BAS végezte volna a mintavételt a hétvégén, mivel a bázisuk csak 23 kilométerre fekszik a jéghegy letörésének a helyétől. A Halley nevű kutatóállomás azonban jelenleg zárva tart.

Neked ajánljuk
Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval) Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról Antarktisz – Egy év a jégen (többszörösen díjnyertes dokumentumfilm) Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam