2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amatőr csillagászok is láthatják az év legnagyobb aszteroidáját vasárnap (videóval)

A NASA szerint nem jelent veszélyt az emberiségre az égitest, amely március 21-én száguld el a Föld mellett rekordsebességgel.

A 2001 FO32 jelzésű meteorit a potenciálisan veszélyes kisbolygók kategóriájába tartozik, de az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerint veszélytelen az emberiségre, a kevesebb mint egy kilométer átmérőjű égitest mintegy kétmillió kilométerre halad el a bolygónk mellett, vagyis legközelebbi pontján is ötször olyan távol lesz a Földtől, mint a Hold – számolt be a NASA híréről az MTI.

Az aszteroida óránként 124 ezer kilométeres sebességgel száguld el a Föld mellett, az aszteroidák többségénél gyorsabban

– közölte a NASA.

Illusztráció: NASA

A kisbolygót 2001 márciusában fedezték fel, a csillagászok azóta követik az útját.

Közepes erősségű távcsővel a déli féltekén és az északi félteke alacsonyabb szélességi köreiben az amatőr csillagászok is láthatják az aszteroidát, amelynek „látogatása” a NASA szerint kivételes lehetőséget nyújt a hivatásos csillagászoknak az égitest tanulmányozására.

Neked ajánljuk
Mi a különbség szükséglet és igény, jólét és jóllét között? (videó) Globális térkép készült arról, merre élnek a veszélyeztetett gerincesek Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: startlap.hu
Vissza
Hírfolyam