2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amatőr csillagászok is láthatják az év legnagyobb aszteroidáját vasárnap (videóval)

A NASA szerint nem jelent veszélyt az emberiségre az égitest, amely március 21-én száguld el a Föld mellett rekordsebességgel.

A 2001 FO32 jelzésű meteorit a potenciálisan veszélyes kisbolygók kategóriájába tartozik, de az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerint veszélytelen az emberiségre, a kevesebb mint egy kilométer átmérőjű égitest mintegy kétmillió kilométerre halad el a bolygónk mellett, vagyis legközelebbi pontján is ötször olyan távol lesz a Földtől, mint a Hold – számolt be a NASA híréről az MTI.

Az aszteroida óránként 124 ezer kilométeres sebességgel száguld el a Föld mellett, az aszteroidák többségénél gyorsabban

– közölte a NASA.

Illusztráció: NASA

A kisbolygót 2001 márciusában fedezték fel, a csillagászok azóta követik az útját.

Közepes erősségű távcsővel a déli féltekén és az északi félteke alacsonyabb szélességi köreiben az amatőr csillagászok is láthatják az aszteroidát, amelynek „látogatása” a NASA szerint kivételes lehetőséget nyújt a hivatásos csillagászoknak az égitest tanulmányozására.

Neked ajánljuk
Részleges napfogyatkozást láthatunk június 10-én Magyarországról is Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról A jövőbeli missziók sorsát is fenyegeti az űrszemét Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: startlap.hu
Vissza
Hírfolyam