2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy grönlandi jégmintából előkerült növényi maradványok a terület instabilitásáról árulkodnak

Szakértők egy csoportja azokat a jeges üledékmintákat elemezte, amelyeket az amerikai hadsereg titkos katonai műveletek során 1966-ban gyűjtött be Grönlandon. A korábban több millió évesnek tartott jégpáncélból származó anyagban megkövesedett növények nyomaira bukkantak.

A szakértők eddig úgy vélték, hogy Grönland jelenlegi jégtakarója nagyjából 2,6 millió éves, a friss tanulmány alapján ugyanakkor az elmúlt 1 millió év valamely periódusában a térség nagy része jégmentessé vált. Ez azt jelentheti, hogy a helyi jégtakaró a vártnál instabilabb, ami a klímaváltozás korában veszélyes lehet – írja a Live Science alapján a 24.hu.

A különleges, 3,4 méter hosszú jégmagot 1368 méteres mélységből gyűjtötték be. Andrew Christ, a Burlingtoni Vermonti Egyetem munkatársa és az új tanulmány vezető szerzője szerint a jégmag alját 10 centiméter hosszú és 10 centiméter széles üledékdarabok alkották.

Az üledék újbóli vizsgálatakor a kutatók rendkívül jó állapotú megkövesedett gallyakat és leveleket azonosítottak.

Christ szerint egy kis víz hatására a maradványok egészen olyanok voltak, mintha napjainkból származnának. A leletek egy tajgaerdő nyomai lehetnek, hasonló növénytakaró csak akkor alakulhatott ki, amikor a jég jelentős része eltűnt. Az üledékben lévő izotópok alapján a kutatók arra jutottak, hogy a vizsgált talajréteg legalább néhány ezer éve, legfeljebb egymillió éve nem volt napfénynek kitéve.

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam