2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas kabócainvázióra készülhet az Egyesült Államok

Az énekeskabócák családjába tartozó Magicicada nem négy faja 13 évente, három faja pedig 17 évente bújik elő a talajból, hogy szaporodjon – idén ez utóbbi három faj egyedei kelnek ki, és készülhetnek hatalmas inváziójukra az Egyesült Államok keleti részén.

A tizenhétéves életciklusú három faj mostani szaporulata a Brood X (X. fészekalj) nevet viseli, ez volt ugyanis a tizedik populáció a Charles Lester Marlatt entomológus alkotta 1898-as névadási rendszerben.

A csoport másik neve, a Nagy keleti fészekalj (The Great Eastern Brood) jóval kifejezőbb. A világ több mint 3000 kabócafaja közül a legnagyobbak és leghangosabbak közé tartozó fajok árasztják el idén tavasszal az Egyesült Államok keleti területeit.

A különleges populáció akkor fog kikelni, amikor az egyre melegedő tavasz hatására a talaj elér egy bizonyos hőmérsékletet. A kabócák több milliárdnyi nimfája, amely 17 éven át élt a fák gyökerei közt, kimászik a földből, levedli bőrét, táplálkozni kezd, és párzásához társat keres.

Az énekeskabócák családjába tartozó Magicicada Fotó: Shutterstock

Nehéz megjósolni a kikelésük pontos napját, de Jessica Ware, a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeum rovarkutatója szerint május 13. körül várható. „A május minden bizonnyal lármás hónap lesz” – mondta a szakértő.

A hím kabócák hangadó „készülékükkel”, a testük oldalán, az első haslemezen kifejlődött finom hártyácskák sorának rezegtetésével hívják fel magukra a figyelmet. Ez egyfajta tánc. A hímek olyan hangosan és hosszan ciripelnek, ahogyan csak tudnak, ezzel jelezve, hogy párzásra alkalmasak. A nőstények pedig figyelik őket.

Egy halom Brood V kabóca és exoskeleton (külső váz) egy fa tövében Fotó: Shutterstock

A szakértők egyelőre nem tudják, miért fejlődött ki bizonyos fajoknál ilyen hosszú életciklus, de feltételezhetően valamilyen túlélési mechanizmus hatására történt.
Ware elmondta, a kabócák ártatlanok, megjelenésük táplálékot jelent a madaraknak, egyes állatoknak és más rovaroknak.

„Izgalmas a tudat, hogy a Brood X most kikel a földből, hiszen legutóbb 2004-ben voltak a felszín felett. És ha belegondolunk: nagyon sok minden történt az elmúlt 17 évben” – mondta a szakértő.

Neked ajánljuk
Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat Településen kívül is eltávolíthatók a veszélyes medvék Romániában Újabb „marhaság” – jelölnék az alacsony gázkibocsátású marhahúst Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam