2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyolcszáz év szunnyadás után tört ki egy vulkán Izlandon (videóval)

Vulkánkitörés történt az izlandi főváros, Reykjavík közelében péntek este. A mélyből feltörő láva vörösre festette az égboltot a területen, ahol az elmúlt hetekben több ezer kisebb földrengés volt.

A kitörés a fővárostól 30 kilométerre délnyugatra, Fagradalsfjall hegyénél történt a Reykjanes-félszigeten. Négy órával az első kitörést követően láva borított be egy négyzetkilométernyi, mintegy 200 futballpályányi területet. A 12. század óta első alkalommal fordult elő vulkánkitörés a szigetnek ezen a részén.

Az elmúlt négy hétben mintegy 40 ezer földrengés sújtotta a félszigetet, ami jelentős mértékű emelkedés a 2014 óta feljegyzett 1000–3000-es átlagértékhez képest.

A kitörés nem jelentett közvetlen veszélyt a közeli Grindavik településen élőkre vagy az infrastruktúrára. A helyi meteorológiai intézet kis erejűnek minősítette a természeti csapást.

Ettől függetlenül egy 500–750 méter hosszúságú hasadék nyílt meg a kitörés helyén, ahol akár 100 méteres lávaszökőkút is kialakulhatott.

Az izlandi parti őrség által közreadott képen izzó lávafolyam zúdul a mélybe a vulkán kráteréből a fővárostól 30 kilométerre délnyugatra, a Reykjanes-félszigeten 2021. március 20-án
Fotó: MTI/AP/Izlandi parti őrség

A helyi polgári és katasztrófavédelmi hatóság arra kérte a kitörés helyétől keletre fekvő Thorlakshofn város lakosait, hogy maradjanak otthon, kerüljék el a vulkanikus gázokkal teli területet.

Reykjavík nemzetközi repülőterét nem zárták le a kitörést követően, de minden légitársaságnak el kellett döntenie, hogy akar-e repülni vagy sem. A repülőtér érkező és induló járatokat regisztráló honlapja szerint nincs fennakadás a légi forgalomban.

Nem úgy, mintegy tizenegy éve, amikor az Eyjafjallajökull vulkán kitört, és 900 ezer repülőjáratot kellett törölni, több százan pedig arra kényszerültek, hogy otthonukban maradjanak. Szakértők szerint a mostani a kitörés nem fog sok hamut vagy füstöt szórni a légkörbe.

Neked ajánljuk
A Cumbre Vieja kitörése képekben (galéria) Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél Már nem csak a hurrikánok, a hőhullámok is nevet kapnak Októberben különösen ideje van a javítgatásnak Egyre több magyar vállalat tesz a fenntarthatóságért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam