2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Indul a rókavakcinázás

A rókák veszettség elleni vakcinázása idén tavasszal sem marad el, ezért ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás 2021. március 27. és április 10. között zajlik majd hazánk déli és keleti megyéiben.

Az immunizálás során a kezelendő mintegy 27 400 négyzetkilométernyi területre a vakcinatartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki. A programba bevont területek tájékoztató jellegű térképe, valamint az érintett települések megyei bontású listája elérhető a Nébih weboldalán. A vakcinák kiszórása a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó pontos időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzat tájékoztat az önkormányzati hirdetőtáblákon. A külterületeken plakátok figyelmeztetik majd a kirándulókat.

A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent. Háziállataink közül a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott.

A vadon élő rókaállományban folytatott vakcinázási program költségeihez az Európai Unió 75 százalékos társfinanszírozást biztosít Magyarország részére – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A veszettség fő terjesztői a vörös rókák, melyek hazai állománya mintegy hetvenötezer egyedre becsülhető. Az előző évek eredményei alapján a vakcinázott területen a rókák mintegy háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket.

A program sikerességének köszönhetően folyamatosan csökkenthető a vakcinázandó terület, és a betegség is nagyon ritkán fordul elő. Magyarországon utoljára 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a vírust, emberi megbetegedés pedig már több mint huszonöt éve nem történt.

Romániából viszont 2021. február 1-jén jelentettek egy újabb, rókát érintő esetet. A hazai rókaállomány fertőzöttségének kizárása, valamint a veszettség esetleges megjelenésének mielőbbi felderítése érdekében a fertőzött vidékkel szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vadászterületeken a hatóság elrendelte a rókák fokozott vizsgálatát.

Neked ajánljuk
Természetvédelmi területté tenné a Föld egyharmadát az ENSZ Megszüntették a wisconsini szürke farkasok védettségét, egyharmadukat kiirtották Meccs a természettel – avagy 13 hős története! (dokumentumfilm) A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: portal.nebih.gov.hu
Vissza
Hírfolyam