2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy kutató megfejtette a partra sodródó medúzák titkát

A világ számos tengerében előforduló Velella velella medúza vitorlaszerű testrészét a vízfelszín fölé emelve sodródik, miközben planktonra és apró halakra vadászik. A faj példányaival a szárazföldön is lehet találkozni, ugyanis minden évben rengeteg példány vetődik partra.

A tömeges partra sodródások gyakoriak, amikor megváltoznak a szezonális szelek, de előfordul, hogy a szeleknek látszólag nincs közük a medúzák pusztulásához. Julia Parrish, a Washingtoni Egyetem munkatársa a közelmúltban ezeket az eseményeket elemezte – írja a Live Science alapján a 24.hu.

Parrish és kollégái új tanulmányukban olyan, a fajra vonatkozó adatokat elemeztek, amelyeket az elmúlt húsz évben gyűjtöttek az Egyesült Államok nyugati partvidékén. Az adatbázisban közel 300 helyszínről nagyjából 500 partra sodródást rögzítettek, a legnagyobb események 2015 és 2019 között, jellemzően tavasszal történtek.

Az érintett években a medúzatetemek egy megközelítőleg 1000 kilométer hosszú partszakaszt terítettek be.

A szakértők szerint az események súlyos tengeri hőhullámokkal estek egybe. 2013-ban a Csendes-óceán amerikai partjainál jelentős melegedés kezdődött, az érintett években egyéb állatok is nagy arányban pusztultak el.

A kutatók úgy vélik, hogy a Velella velella valójában a klímaváltozás nyertese lehet. A magasabb hőmérséklet miatt a faj bizonyos táplálékai nagyobb mennyiségben voltak elérhetők, ennek hatására pedig emelkedett a medúzák száma. A látványos partra sodródások valószínűleg annak voltak betudhatók, hogy több volt a medúza a régióban.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam