2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A faji sokszínűséget veszélyeztetik a háziállatokként tartott invazív hangyafajok

A hangyákkal való nemzetközi kereskedelem széles körű és különösen azon fajok esetében sikeres, amelyek könnyen elterjednek a számukra idegen térségekben. Az invazív hangyafajok 6,6-szor gyakrabban fordulnak elő az állatkereskedésben, mint amennyi a természetes eloszlásnak megfelelő lenne.

Lausanne-i kutatók elemzésük alapján úgy vélik, hogy a hangyákkal való kereskedelem az invazív fajok jövőbeli térhódítását eredményezi.

A hangyák a kereskedők számára könnyű üzletet jelentenek, hiszen egy királynő, valamint néhány dolgozó és here már postán is probléma nélkül kézbesíthető.

Nincs korlátozás ezen rovarok kereskedelmére vonatkozóan, holott ismert, milyen erőteljesen képesek fenyegetni egy új területen az ökoszisztémát.

Az állatkereskedelem problémái azonban emlősökre, madarakra, hüllőkre, kétéltűekre és halakra is ugyanúgy érvényesek: az invazív fajok jelentősen túlreprezentáltak, arányuk 7,4-szer nagyobb, mint a világ állatfajaihoz viszonyított arányuk.

Az invazív hangyafajok 6,6-szor gyakrabban fordulnak elő az állatkereskedésben, mint amennyi a természetes eloszlásnak megfelelő lenne.

Fotó: Shutterstock

„Eredményeink kiemelik, mennyire sürgető az élő állatokkal – a gerinctelenekkel is – való kereskedelem nemzetközi szabályozása” – emelték ki Cleo Bertelsmeier és Jérome Gippet, a lausanne-i Ökológiai és Evolúciós Intézet kutatói. A jelenlegi szabályozás ugyanis véleményük szerint nem elegendő.

Az invazív, vagyis nem honos, hanem betelepült fajok nemcsak megváltoztathatják más fajok élőhelyét, hanem közvetlen hatással lehetnek a térség gazdaságára is.

Bizonyos fajok már most nagy pusztítást okoztak egyes régiókban, mások a jövőben okozhatnak, és mind környezeti, mind gazdasági hatásuk is lehet. Általában a kevés speciális igénnyel és már eleve nagy elterjedési területtel rendelkező állatok terjednek el azokon a területeken is, ahol egyébként nem honosak.

Az állatkereskedelemben azért lehetnek felülreprezentáltak, mert a kereskedők ezeket a fajokat eleve könnyebben szerzik be. Másrészt a vásárló számára is vonzók, hiszen könnyebben kezelhetők, mint a speciális igényű fajok.

Neked ajánljuk
Hatalmasra nőtt, invazív aranyhalak pusztítanak a minnesotai tavakban Teheneket és kecskéket vetett be fűnyírónak az osztrák vasút A bivalyok a természetvédelem hatékony fegyverei (videó) Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam