2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lenyűgöző kép egy fekete lyukról

Először sikerült kimutatni és láthatóvá tenni a tartomány közelében a mágneses mezőket. A fekete lyukról készített első felvételeket 2019-ben mutatták be.

A felvételeken a Szűz csillagképben lévő Messier 87 óriásgalaxis közepén található objektum látható, amelyet egy vöröses–narancsos akkréciós korong vesz körbe. A gigantikus objektum pontosabb megismeréséhez jutott egy lépéssel közelebb a mágneses mezők kimutatásával a bonni Max Planck Rádiócsillagászati Intézet.

„Ez nagyon fontos, mivel ezáltal jobban megérthetjük, hogyan keletkeznek egy fekete lyuk környezetében a fényes szerkezetek”

– mondta Anton Zensus, az intézet vezetője.

A képen egy fényes gyűrű látható, amikor a fény az intenzív gravitációban meghajlik egy 6,5 milliárdszor masszívabb fekete lyuk körül, mint a Nap. Ez a régóta keresett kép az eddigi legerősebb bizonyítékot szolgáltatja a szupermasszív fekete lyukak létezésére, és új ablakot nyit a fekete lyukak, eseményhorizontjaik és gravitációjuk tanulmányozására Fotó: The Event Horizon Telescope

A szükséges adatok az Event Horizon Rádióteleszkóp-hálózattól (EHT) származnak. Az EHT nemzetközi projektje keretében

készültek el a tudományos világszenzációnak számító 2019-es felvételek,

a szakértők azóta folytatták az adatok értékelését, és ez alapján sikerült elkészíteni az első képet a mágneses mező eloszlásáról, amely az M87 középpontjában lévő fekete lyuk úgynevezett árnyéka körül fényes gyűrűként látható.

Az eredményhez vezető megoldást az a megfigyelés adta, hogy a rádiósugárzás polarizált, tehát nem véletlenszerű a rezgések iránya. 

Fotó: The Event Horizon Telescope

A mágneses mezők fontos szerepet játszanak a nagy sebességű gázkilövellések, az úgynevezett jetek kialakulásában.

„Ha képesek vagyunk leképezni a fekete lyuk közvetlen környezetét, és megérthetjük a mágneses mezőket is, elkezdhetjük megérteni ezeknek a jeteknek a keletkezését is”

– mondta Anton Zensus.

A több milliárd naptömegű fekete lyukakban hatalmas tömeg szorul össze nagyon kicsi területen. Az óriási gravitáció miatt közvetlen környezetükből még a fény sem menekülhet. Fekete lyukak keletkezhetnek például akkor, amikor kiégett óriáscsillagok összeomlanak saját súlyuk alatt.

Az M87-hez hasonló szupernagy tömegű fekete lyukak pontos keletkezése még nem ismert.

Neked ajánljuk
Új jövevények: albínó galápagosi óriásteknős és fekete testvére (videóval) Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam