2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási homokvárral csábítják költésre a partifecskéket Britanniában (videóval)

Az állatvédők által létrehozott 400 tonnányi építmény célja, hogy 25 év után visszacsábítsák a vándormadarakat a természetvédelmi területre. Videón is látható, hogyan alakították ki a homokfalat a természetvédők és a homokszobrászok.

A Surrey Wildlife Trust szervezet kezdeményezésére profi homokszobrászok segítségével készült a partifecskék (Riparia riparia) leendő élőhelye a Spynes Mere természetvédelmi területen. Ezek a madarak Afrika szubszaharai régiójából érkeznek oda, és március közepétől szeptemberig tartózkodnak ott, de fészket nem raktak már 25 éve.

A szervezet vezetője, James Herd szerint

a partifecskék száma az elmúlt 50 évben két alkalommal is jelentősen csökkent az afrikai telelőhelyen kialakult szárazság miatt.

A húsz méter hosszú homoképítmény több száz apró madárnak nyújt helyet, hogy ott költsenek és neveljék fel fiókáikat.

Fotó: surreywildlifetrust.org

Az állatvédők szerint egyre jobban csökken a partifecskék számára megfelelő költőhely. Ezek a 12 centiméteres kis madarak karmaikkal 50-90 centiméter mély odút vájnak a homokba, a végén pedig egy kis kamrát alakítanak ki, és abba teszik tojásaikat.

Nagy-Britanniában a folyópartok mentén lévő természetes költőhelyeik csökkentek, ahogy a folyók egyre inkább városias területeken és utak alatt folynak.

A kőbányászat visszaesésének hatására is csökkent a költésre alkalmas helyek száma.
A mesterségesen kialakított költőterület segíthet a populáció növekedésében.

Neked ajánljuk
Leondaro DiCaprióról neveztek el egy eddig sosem látott fafajt Az eltűnés dalai a legnagyobb popsztárok slágereinél is népszerűbbek (hangfelvétellel) Gorillák a ködben (életrajzi film) Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam